13:14 29.09.2022

Група Єрмака-Макфола підготувала черговий документ для визнання РФ спонсором тероризму

3 хв читати
Група Єрмака-Макфола підготувала черговий документ для визнання РФ спонсором тероризму

Міжнародна робоча група з питань санкцій проти РФ (так звана санкційна група Єрмака-Макфола) розробила п'ятий документ на тему "Справа про визнання РФ державою-спонсором тероризму", в якому пояснюються суть та особливості передбаченого законодавством США статусу - спонсор тероризму (State Sponsor of Terrorism, SST), необхідність внесення РФ до списку країн з таким статусом, а також оцінено наслідки визнання РФ такою державою для неї самої та інших країн.

Як повідомляється на сайті Офісу президента в четвер, експерти робочої групи спрогнозували ризики та запропонували потенційні стратегії пом'якшення багатьох із них.

"Експерти докладно описують основні наслідки: обмеження проведення транзакцій, втрата суверенного імунітету, вторинні санкції, індивідуальні санкції, символічний вплив. Присвоєння такого статусу Росії полегшило б і дало змогу США накласти вторинні санкції на третіх осіб, які здійснюють операції з російською державою та суб’єктами приватного сектору. Надавши РФ статус держави-спонсора тероризму, Сполучені Штати та їхні союзники можуть накласти фінансові й торговельні санкції на будь-яку державу, яка продовжить співпрацювати з Росією", - йдеться у повідомленні.

У документі наводяться фактичні дані, що підтверджують відповідність дій РФ визначенню "тероризм". "На практиці злочини Росії в Україні фактично більші, ніж "спонсорування тероризму", оскільки головним виконавцем цих терористичних актів є російські збройні сили, ключова інституція російської держави... Держдепартамент США має визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму. Аналогічний крок має зробити уряд Канади", - повідомляється у пресрелізі.

Визнання РФ державою-спонсором тероризму, як зазначено в документі, приверне більшу глобальну увагу до характеру російського режиму та звірств і терору, які він скоїв проти невинних українських громадян, що дасть змогу збільшити санкційний тиск, обсяг та ефективність заходів впливу на путінський режим.

Щодо пом'якшення ризиків, то передусім законодавство передбачає можливість співпраці з російськими суб'єктами щодо спільних гуманітарних зусиль. Також наголошується, що при присвоєнні статусу держави-спонсора тероризму можна додавати винятки, які дали б змогу підтримувати зв'язок з російськими дипломатами при просуванні американських національних інтересів, як було у випадку з Іраном.

Щоб зменшити побоювання щодо того, що американські позивачі у США можуть вичерпати деякі російські державні активи, які наразі зберігаються в американських та інших банках демократичного світу, уряд Сполучених Штатів міг би ухвалити рішення про те, що ці активи звільняються від потенційних судових позовів і використовуватимуться для відбудови України. Може бути також передбачена умова, що якщо ЗС РФ залишать Україну і припинять тероризувати українське населення, статус буде скасовано, завдяки чому у РФ може з'явитися більше стимулів припинити війну, йдеться в документі.

"Санкційна група Єрмака-Макфола вважає, що переваги від присвоєння РФ статусу держави-спонсора тероризму більші за ризики, які можна пом'якшити", - резюмується в пресрелізі.

Джерело: https://www.president.gov.ua/storage/j-files-storage/01/16/05/18939812967aebb63b2fe1d38faa5b79_1664395491.pdf

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА