12:25 01.11.2022

Родичів зниклих безвісти жителів Ізюма просять здати біоматеріали для ДНК-експертизи

2 хв читати

Харківські експерти відібрали ДНК-матеріали у всіх похованих у лісі біля звільненого від російської окупації м. Ізюм Харківської області, але ідентифікувати всіх загиблих на цей момент неможливо, повідомляє пресслужба облпрокуратури.

"Зразки варто зіставити з ДНК-зразками родичів загиблих. Наразі необхідні матеріали здали лише 80 осіб", - йдеться у повідомленні.

Прокурори Харківської обласної прокуратури звертаються до мешканців Ізюмського району, чиї родичі зникли безвісти, з проханням здати біологічні матеріали для проведення ДНК-експертиз, щоб можна було ідентифікувати тіла загиблих. Здати біологічні матеріали можна в Ізюмі у мобільній лабораторії 2 та 4 листопада з 9:00 до 15:00, за адресою проспект Незалежності, 46-А (магазин "Будмаг" біля приміщення місцевої поліції). Також це можна зробити у будь-якому регіоні України та Харкові (для цього потрібно звернутися за телефонами 093-497-69-38, 067-952-93-06, 099-270-19-37, 099-777-77-41).

Ті, хто виїхав за кордон, можуть відібрати ДНК-зразок самостійно. З інструкцією, як це зробити, можна ознайомитись на сторінці Харківської облпрокуратури у фейсбуці: https://www.facebook.com/prokuraturakharkiv.

Як повідомлялося, 7 березня по 10 вересня Ізюм перебував під окупацією ЗС РФ. Після звільнення міста від російських окупантів працівники Ізюмського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Харківській області отримали інформацію про існування місця масового поховання людей, які стали жертвами воєнних злочинів, скоєних військовослужбовцями країни-агресора та створеною в місті окупаційною владою. Там було виявлено близько 450 поховань, імовірно, цивільних та одну братську могилу, в якій поховані українські військовослужбовці.

За цим фактом порушено кримінальне провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

16-23 вересня правоохоронці провели ексгумацію на місці масового поховання. Було ексгумовано 447 тіл загиблих (425 цивільних осіб, серед яких п’ятеро дітей, та 22 військовослужбовці ЗСУ загинули від рук окупантів).

Як повідомив заступник начальника ГУ Нацполіції в області - начальник слідчого управління Сергій Болвінов, більшість поховань безіменна, підписана лише номерами, правоохоронці встановлюватимуть особи похованих і обставини їх загибелі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА