14:27 26.11.2022

Столтенберг: 90 років тому Голодомор у СРСР забрав життя мільйонів, сьогодні РФ знову використовує голод як зброю

2 хв читати
Столтенберг: 90 років тому Голодомор у СРСР забрав життя мільйонів, сьогодні РФ знову використовує голод як зброю

 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг порівняв Голодомор, створений Радянським Союзом 90 років тому, з діями Росії, яка використовує голод як зброю у війні проти України і щоб дестабілізувати весь світ.

"90 років тому жахливий Голодомор у Радянському Союзі забрав життя мільйонів українців. Сьогодні Росія використовує голод як зброю у війні проти України і щоб створити розкол і подальшу нестабільність у решті світу. Я рішуче підтримую зусилля України та міжнародного співтовариства з підтримки поставок (продовольства) через Чорне море. Це життєво важливо", - сказав він у суботу під час першого Саміту "Зерно з України".

За словами генсека, він, зокрема, схвалює підтримку союзника по НАТО Туреччини разом з ООН щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи, так само як і зусилля союзників по НАТО і ЄС з доставки вантажів з України сушею. "Ми всі повинні пам'ятати і пояснювати причини цієї кризи. Ця продовольча криза викликана не міжнародними санкціями щодо Росії. Це викликано безрозсудною війною Росії проти України", - констатував Столтенберг.

Генсек нагадав, що Росія почала повномасштабне вторгнення на територію "суверенного демократичного сусіда, намагаючись анексувати частину території України, при повному ігноруванні Статуту ООН і міжнародного права". "Це Росія здійснює навмисні масовані напади на цивільне населення і об'єкти критичної інфраструктури, зокрема будинки, лікарні та електричні мережі. Упродовж кількох місяців російські війська блокували українські порти, крали зерно і сільськогосподарську техніку і продовжують знищувати сільське господарство та експортні потужності", - деталізував він.

Столтенберг наголосив, що ця війна жахлива не тільки для десятків мільйонів українців, які воюють із російським агресором, щоб захистити свою Батьківщину і свободу, а й впливає на багатьох інших в Європі та за її межами. "Росія не тільки використовує бомби і кулі, щоб загрожувати свободі і суверенітету України. Росія також використовує газ і зерно як зброю, щоб розділити і дестабілізувати всіх нас", - заявив генсек альянсу.

Він також зазначив, що союзники по НАТО надають "безпрецедентну фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні, щоб допомогти стати суверенною незалежною державою". "Ми будемо стояти з Україною стільки, скільки буде потрібно. Ми закликаємо Росію припинити війну і вивести свої війська з України. Це найкращий спосіб домогтися миру в Україні і покласти край цій продовольчій кризі для решти світу", - переконаний Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА