20:11 08.12.2022

Російські війська знищили майже всі основні медичні заклади Маріуполя - УЦОЗ

2 хв читати

Російські війська знищили майже всі основні медичні заклади Маріуполя: 82 зі 106 місць надання медпослуг у Маріуполі пошкоджені або зруйновані.

Про це йдеться в аналітичному звіті Українського центру охорони здоров'я (УЦОЗ), у якій оцінено збиток, завданий медзакладам Маріуполя російськими військами в період з 24 лютого по 20 травня 2022 року. Звіт складено на підставі даних, отриманих на основі свідчень і фактів воєнних злочинів проти медичної інфраструктури Маріуполя.

Згідно зі звітом, у Маріуполі критично пошкоджені або зруйновані щонайменше 80% медичної інфраструктури міста. При цьому в 40 випадках аналітики УЦОЗ мають верифіковані прямі докази руйнувань, у 42 випадках - докази високої імовірності руйнувань.

Найбільшу кількість місць надання медичних послуг пошкоджено або зруйновано в Центральному і Лівобережному районах міста, у напрямку цих двох районів війська РФ вели активні наступальні дії, що пояснює масштаб руйнувань.

Зокрема, в Центральному районі пошкоджень дістали 84% місць надання послуг, у Лівобережному - 93%.

Крім того, за даними звіту, шість медзакладів могли бути пошкоджені, оскільки розташовувалися в районах інтенсивних обстрілів, проте прямих доказів руйнувань цих медичних закладів не було виявлено.

Щодо можливих руйнувань 18 медзакладів не вдалося знайти жодної інформації.

"Ці втрати не піддаються швидкому відновленню. А в умовах окупації та постійних бойових дій вони говорять про провокацію гуманітарної катастрофи в місті. Зокрема, зафіксовано нестачу ліків, загрозу епідемій, відсутність доступу до громадян гуманітарних організацій", - ідеться у звіті.

За оцінкою УЦОЗ, російські війська знищили майже всі основні медичні заклади Маріуполя, чотири з п'яти багатопрофільних лікарень, понад три чверті амбулаторій первинної допомоги, майже всі пологові й дитячі заклади, всі психіатричні медзаклади.

Аналітики УЦОЗ вважають, що масовість, систематичність, умисність і жорстокість атак на медичну інфраструктуру Маріуполя свідчить про те, що "РФ у Маріуполі свідомо вела війну не лише проти військових, а і проти цивільного населення".

"Такі дії, безумовно, є порушенням фундаментальних засад міжнародного гуманітарного права. У випадку Маріуполя (як і інших міст) мають бути розглянуті не лише одиничні епізоди воєнних злочинів, а й масовий і систематичний терор проти цивільного населення як засіб ведення війни. Знищення Маріуполя російськими військами можна порівняти тільки з руйнуванням Грозного в Чечні або Алеппо в Сирії, до знищення яких також доклала зусиль РФ", - наголошують аналітики.

Оцінки й розрахунки, наведені в аналітичному звіті УЦОЗ, базуються на інформації з відкритих джерел, інформації від свідків подій, а також супутникових знімків, наданих Humanitarian Research Lab (HRL).

Аналітики UHC використовували власну методологію - збирали, верифікували й аналізували інформацію в чотири етапи.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

У Києві демонтували Десятинний храм УПЦ (МП) на території Національного музею історії України

Палата представників США ухвалила законопроєкт про безперебійне постачання зброї Ізраїлю

Російські війська за добу 438 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини

На Харківщині внаслідок атак агресора загинули дві людини, дев’ятеро поранено

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА