12:42 28.02.2023

СБУ викрила ділків, які продавали персональні дані українців спецслужбам РФ

2 хв читати
СБУ викрила ділків, які продавали персональні дані українців спецслужбам РФ

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили в Києві схему продажу персональних даних українських громадян, повідомляє СБУ.

"Зловмисники створили спеціалізовану інтернет-платформу і телеграм-бот, у які зливали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали жителям різних регіонів України", - йдеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі у вівторок.

За інформацією СБУ, для отримання доступу до електронних баз даних замовники купували "підписку" на відповідні інтернет-ресурси, зловмисники пропонували придбати "абонемент" на місяць за суму до $200.

Для пошуку клієнтів, як уточнюють у спецслужбі, ділки використовували спеціально створені телеграм-канали, а оплату проводили через криптогаманець.

"За оперативними даними, серед потенційних замовників інтернет-послуг були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про військовослужбовців Сил оборони", - наголошується в повідомленні.

У результаті слідчо-оперативних дій затримано організатора злочинної схеми - підприємця з Черкас, який придбав спеціалізоване серверне обладнання для збирання та оброблення персональних даних.

Як зазначають у СБУ, до незаконної діяльності зловмисник залучив двох жителів столиці, які допомагали йому зі створенням та адмініструванням онлайн-сервісів.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів виявлено комп'ютерне обладнання та інші речові докази злочину.

Наразі організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), захищеної відповідно до чинного законодавства).

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу та повідомлення про підозру його спільникам.

Заходи з викриття правопорушення здійснювали співробітники СБУ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Роберта Мецола відвідала Центр захисту прав дитини

Зеленський привітав угоди між громадами України та зарубіжних країн

Зеленський провів нараду з керівництвом Сил оборони

Міжвідомча комісія з питань реалізації норм міжнародного права обговорила питання захисту прав людини під час воєнного стану

Президент Чехії підтвердив свою участь у Саміті миру

Зеленський звільнив С. Рудя з посади начальника УДО - указ

Шмигаль обговорив із Мецолою конфіскацію активів РФ та євроінтеграцію України

Ворог завдав 5 ракетних і 72 авіаудари, обстріляв понад 100 населених пунктів

У Києві великі промпідприємства знижують обсяги споживання електроенергії в пікові години, для побутових споживачів обмеження не застосовуються

Шмигаль і Шульце обговорили реалізацію спільних проєктів і підготовку до Конференції з питань відновлення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА