21:12 18.04.2023

Освітній омбудсмен про скорочення кількості шкільних предметів: дітей потрібно вчити того, що їм справді потрібно в житті

2 хв читати
Освітній омбудсмен про скорочення кількості шкільних предметів: дітей потрібно вчити того, що їм справді потрібно в житті

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявляє, що, незважаючи на велику кількість шкільних предметів, в Україні досить посередні результати щодо якості освіти.

"Останнім часом тема кількості шкільних "предметів" є предметом палких дискусій у суспільстві та в освітянській спільноті... Коротка відповідь - ми маємо дбати не про "предмети", а про рівень освіти наших дітей. А це - хоча і пов'язані, але далеко не тотожні речі. Шкільний "предмет" - то дещо штучно виокремлена в інтересах організації освітнього процесу частина змісту освіти", - написав освітній омбудсмен у фейсбуці.

Він наголосив, що головним у цій дискусії мають бути не предмети, а які знання та компетентності отримають діти в результаті здобуття освіти.

"А тут варіацій може бути дуже багато - залежно від запитів і потреб саме наших дітей. Ось це ми маємо робити, про це маємо дбати, а не про перелік "предметів", набір яких дуже і дуже відрізняється у різних країнах", - додав Горбачов.

Також він поскаржився, що Україна має одне з перших місць за кількістю шкільних предметів, але водночас досить посередні результати за якістю освіти.

"Чому такі палки дискусії - відповідь проста: переформатування змісту освіти матиме наслідком те, що багатьом в освіті доведеться рішуче оновлювати свої навички та методичні підходи, опановувати нові методики викладання, серйозно перенавчатися. А це не всім до вподоби. Тому і спротив", - вважає омбудсмен.

Водночас він наголосив, що зробити це все одно доведеться.

"Бо дітей треба вчити того, що їм дійсно потрібно у житті. І вчити зацікавлено: щоб школа була тим місцем, куди дитина хоче і буде йти з бажанням, щоб розвиватися і опановувати нові знання. Ці знання і вміння їх використовувати (це називається компетентності), які людині потрібні у реальному житті: не лише дорослому, колись потім, а вже тут і зараз", - підсумував він.

Як повідомлялося, 13 квітня міністр освіти Оксен Лісовий заявив, що кількість предметів у школах має бути зменшена. Пізніше міністр заявив, що нинішню кількість предметів у школі учням складно засвоювати, особливо за нинішніх обставин.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА