07:09 21.04.2023

Україна стане однією з перших країн з імплементації нового регламенту ЄС криптовалютам МіСА

2 хв читати
Україна стане однією з перших країн з імплементації нового регламенту ЄС криптовалютам МіСА

Європарламент схвалив перші правила ЄС щодо відстеження передання криптоактивів, запобігання відмиванню грошей, а також загальні правила нагляду і захисту клієнтів Markets in Crypto assets (МiСА), Україна має намір оперативно імплементувати ці норми у своє законодавство, повідомила Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно з інформацією на сайті Європарламенту, регламент MiCA підтримали 517 депутатів за 38 "проти" і 18 тих, хто утримався.

Як ідеться у пресрелізі Європарламенту, законопроєкт було неофіційно погоджено з Радою в червні 2022 року, він містить заходи захисту від маніпулювання ринком і фінансових злочинів.

У Європарламенті уточнили, що MiCA охоплюватиме криптоактиви, які не регулюються чинним законодавством про фінансові послуги. Ключові положення для тих, хто випускає і торгує криптоактивами (включно з токенами посилання на актив і токенами електронних грошей), охоплюють прозорість, розкриття інформації, авторизацію і контроль транзакцій. Споживачі будуть краще поінформовані про ризики, витрати і збори, пов'язані з їхніми операціями. Крім того, нова правова база підтримуватиме цілісність ринку та фінансову стабільність, регулюючи публічні пропозиції криптоактивів.

Зазначається, що узгоджений текст враховує заходи проти маніпулювання ринком і запобігання відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та іншої злочинної діяльності.

Своєю чергою, щоб протистояти ризикам відмивання грошей, Європейське управління з цінних паперів і ринків (ESMA) повинно створити публічний реєстр постачальників послуг криптоактивів, які не відповідають вимогам, які працюють в ЄС без дозволу.

Також, щоб зменшити високий вуглецевий слід криптовалют, великі постачальники послуг повинні будуть розкривати інформацію про споживання енергії.

Наступним кроком буде схвалення тексту регламенту Радою перед публікацією в Офіційному журналі ЄС. Він набуде чинності через 20 днів.

"Це дійсно історична подія. Я впевнений, що Україна буде однією з перших держав, які імплементують цей регламент у національне законодавство. Наразі текст законопроєкту майже готовий, і незабаром ми почнемо обговорення з основними стейкхолдерами", - прокоментував рішення Європарламенту член НКЦПФР Юрій Бойко.

Комісія нагадала, що разом із партнерами активно працює над запуском ринку віртуальних активів в Україні і за основу взято саме Регламент МіСА.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА