20:08 21.04.2023

Шмигаль розповів про сім завдань комплексної реформи енергетичної галузі України

3 хв читати
Шмигаль розповів про сім завдань комплексної реформи енергетичної галузі України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про сім завдань комплексної реформи енергетичної галузі України.

"Є сім конкретних завдань у галузі енергетики з різними горизонтами виконання, але всі вони мають ключове значення для енергобезпеки та енергонезалежності України", - сказав Шмигаль на засіданні уряду в п'ятницю.

За словами прем'єра, перше завдання - це відновлення енергосистеми, у зв'язку з чим уже зараз розпочинається масштабна кампанія з ремонту, відновлення, будівництва, реконструкції та захисту української енергосистеми.

"Це стосується і генерації, і розподілу. Відбудова буде одразу з модернізацією. Залучаємо ресурси та експертизу від партнерів. Віцепрем'єр із відновлення та міністр енергетики незабаром презентують детальний план, як саме відбуватиметься ця відбудова та захист", - заявив він.

Другий напрям - децентралізація енергосистем, під час якої розвиватиметься мала генерація, яка не така вразлива до ворожих атак.

"Більше газотурбінних і газопоршневих установок можна швидко розгорнути. Впровадження установок зберігання енергії, які накопичують її. Елементом децентралізації стане заохочення українців до встановлення сонячних панелей разом з індивідуальними установками зберігання енергії. Використовуватимемо технології мікромереж і розумних мереж. Це дасть змогу краще контролювати завантаження енергосистеми й ефективніше відповідати на виклики", - зазначив Шмигаль.

Третє завдання в цій сфері, за словами прем'єра, - це продовження інтеграції енергосистеми в систему Європейського Союзу.

"Четверте завдання. Розвиток чистої "зеленої" генерації. Україна буде частиною ЄС, а отже - і частиною Європейського зеленого курсу. Продовжимо розумні підходи для стимулювання та підтримки зеленої генерації. Аукціони, сертифікати походження та інші інструменти для того, щоб в Україні зростала частка зеленої генерації", - заявив він.

Крім того, п'ятим завданням є видобуток українського газу, що розпочнеться зі стабілізації, а потім буде суттєве збільшення.

"Ми другі в Європі за покладами газу. І маємо зробити так, щоб повністю себе ним забезпечувати. Активно залучаємо приватних інвесторів, зокрема найбільші світові компанії. Є робочий інструмент розподілу продукції (PSA), і 10 ділянок у межах цього механізму вже в роботі. Усуваємо схему зі "сплячими ліцензіями". Розвиваємо електронні аукціони. Плануємо стати "газовим сейфом" Європи, адже в України найбільші на континенті газові сховища", - заявив прем'єр.

За його словами, в перспективі розглядається розробка чорноморського газового шельфу, покладів у Карпатах, нарощування виробництва біометану та інтеграція з європейською водневою інфраструктурою.

"Шосте. Енергоефективність. Зниження енергоспоживання житла, громадських будівель і загалом у всій країні. Ключове завдання - термомодернізація. KPI, який ставимо відповідальним командам уже сьогодні, - це вийти на рівень 1,5 тис. багатоквартирних будинків і 1 тис. громадських будівель щороку. Тут вирішуємо одразу два питання. Зменшення споживання енергоресурсів у країні. Друге - це позитивний ефект для кожного окремого домогосподарства", - розповів глава уряду.

Сьомим завданням, за його словами, є нафтопереробка та нафтотранспортування.

"Українські нафтопроводи працюють ефективно, а запаси нафти зберігатимемо в нових надійних сховищах. Використання новітніх технологій для геологічної розвідки допоможе наростити нафтовидобуток. А модернізація нафтопроводів відкриє можливість транспортування нафти до Німеччини, Угорщини, Словаччини та Чехії з одночасною опцією її імпорту для посилення енергобезпеки України", - підсумував Шмигаль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА