19:39 22.04.2023

Український омбудсмен закликав посилити тиск на РФ у зв'язку з продовженням незаконних судилищ у Криму

2 хв читати
Український омбудсмен закликав посилити тиск на РФ у зв'язку з продовженням незаконних судилищ у Криму

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликав посилити тиск на РФ у зв'язку з незаконними затриманнями кримських татар у Криму.

"Закликаю світову спільноту посилити політико-дипломатичний тиск на РФ до повного і безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян", - повідомляється в телеграм-каналі омбудсмена в суботу.

Лубінець розповів, що підконтрольний Росії "Київський райсуд Сімферополя" ухвалив вирок кримському татарину Аппазу Куртамету у вигляді 7 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в'язниці.

"21-річного хлопця окупанти звинуватили у "фінансуванні" добровольчого батальйону "Крим" ("створенні збройного формування, керівництві таким формуванням чи його фінансуванні" ч.1 ст.208 КК РФ). За версією слідства, він переказав 500 гривень представнику батальйону. Насправді Аппаз позичив у борг ці гроші знайомому, котрий на той час вступив до добробату", - пояснив він.

Омбудсмен також нагадав, що Куртамета російські силовики затримали 23 липня 2022 року на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом, куди він прямував до родичів. Того ж дня зв'язок із ним зник. Про його місцеперебування не було відомо до 8 жовтня. Наприкінці лютого поточного року окупанти розпочали судилище.

"Росія не полишає репресивну політику щодо представників корінного народу Криму - кримських татар. Усі звинувачення на адресу громадян України надумані та мають політично вмотивоване підґрунтя, а вироки є незаконними", - наголосив Лубінець.

Також український омбудсмен зазначив, що Міжнародне гуманітарне право забороняє РФ застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Чернігові в приміщенні банку стався вибух, пошкоджено будівлю

Чергова петиція за припинення зупинки руху наземного транспорту під час повітряних тривог у Києві набрала потрібну кількість голосів

Ворог за добу втратив 1040 осіб

За добу на Харківщині одна загибла, 20 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

Уночі окупанти пошкодили об'єкт "Укренерго" в Сумській області та призвели до відключення обладнання "Харківобленерго"

Ворожий дрон пошкодив високовольтну лінію електропередач у Червоногригорівській ОТГ

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Сили оборони відбили 31 атаку на авдіївському і 36 на бахмутському напрямку, загалом за добу відбулося 125 бойових зіткнень

Росіяни за добу здійснили два ракетних і 120 авіаударів

Російські війська за добу понад 402 рази вдарили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА