16:39 16.01.2012

Деякі власники київських ресторанів підтримують перспективу законодавчої заборони куріння в закладах

3 хв читати
Деякі власники київських ресторанів підтримують перспективу законодавчої заборони куріння в закладах

Деякі власники та керівники ресторанів Києва підтримують законопроект №9474, зареєстрований у Верховній Раді України 17 листопада минулого року, який передбачає заборону куріння в кафе, барах, ресторанах, а також у закладах культури та спортивних спорудах.

Під час спеціального інтерв'ю проекту "Київ без тютюнового диму" та прес-центру Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" представники громадських організацій поцікавилися, як сприймають перспективу заборони куріння працівники ресторанного бізнесу, й ті відповіли позитивно.

Власник ресторанів "Остерія Пантагрюель", O'Cafe, Biancoro, Pizzeria Napulè, Good Wine Bar Сергій Гусовський зазначив: "Я взагалі-то ідеаліст: усі свої роки ресторатором хочу, щоб у чашці кави або келиху вина люди цінували їхній смак, запах. А куріння цьому аж ніяк не сприяє". "Тобто для ресторанів, де гастрономічна складова пріоритетна, немає жодних заперечень для відмови від куріння. Адже ви прийшли до ресторану смачно їсти й пити, так? То диміться, будь ласка, на вулиці. За моїми спостереженнями, людей, які не можуть всидіти без цигарки протягом вечері, - одиниці. Тому я, чесно кажучи, буду тільки радий, якщо заборону куріння в закладах підтвердять законодавчо", - сказав він.

У свою чергу Андрій Пінчук, директор кафе "Варення", вважає, що не курити - це "круто" і правильно. "Коли ми відкривали наше кафе, була ідея зробити два зали - для курців і для некурців. Але потім я взагалі відмовився від залу для курців. По-перше - через офіціантів, які мусили би працювати в накуреному приміщенні. По-друге, дим усе одно потрапляв би до зали для некурців, хоч би яка вентиляція працювала", - розповів він.

За словами ресторатора, з моменту відкриття його закладу велася статистика причин, через які люди заходили до закладу, але не залишалися в ньому. З’ясувалося, що через заборону куріння за шість місяців заклад не відвідали лише 30 відвідувачів, зате прийшло набагато більше нових клієнтів, стверджує А.Пінчук.

Співвласник київського пабу-ресторану De Kindrat, спортивний журналіст і телеведучий Ігор Мірошниченко розповів, що "зауважив: у кав'ярнях, ресторанах люди, які курять, часто почуваються в привілейованому становищі". "З клієнта-курця у нас роблять культ – тоді як інші відвідувачі, які не є курцями, потрапляють під вплив сигаретного диму, в закладах їх часто садять у найгірші місця. На мою думку, так не повинно бути", - зазначив він.

"Дедалі частіше люди заходять, запитують, чи є місця для куріння, і коли чують, що ні, крутять носом, міркують і... залишаються. Тобто тенденція спокійного ставлення відвідувачів до закладів, у яких не курять, уже є... Тому виступаю тільки за звільнення закладів харчування від тютюнового диму й намагаюся робити все, що від мене залежить, щоб змінити ситуацію на краще", - додав І.Мірошниченко.

Керуючий арт-кафе "Дім Бергоньє" Олександр Білоконь також підтримує ідею звільнити ресторани від куріння, незважаючи на те, що сам курить. За його словами, він розуміє, що пасивне куріння "дуже шкідливе", при цьому вважає, що кафе, бари та ресторани, вільні від тютюнового диму, - це не так страшно й не так збитково, а навпаки - "прогресивно, по-європейськи й часто дозволяє залучати навіть більше відвідувачів".

Громадські активісти на прес-конференції розповіли, що створили на основі сервісу Google Maps он-лайн карту закладів харчування Києва, де взагалі заборонено курити. "Коли ми почали вивчати тему пасивного куріння в закладах харчування в Києві, то помітили, що люди, які не курять, дуже часто не знають, що в місті досить багато чудових кав'ярень і ресторанів, у приміщеннях яких узагалі не курять... Тому, щоб допомогти киянам знаходити такі місця і звернути увагу на важливість бездимного повітря в ресторанах, ми створили... он-лайн карту, на якій кожен може знайти назви та адреси закладів у Києві, де взагалі не курять, - http://g.co/maps/qxws5. Усі охочі можуть додати на цю карту адресу ресторану чи кафе, вільного від куріння (треба надіслати інформацію на адресу [email protected])", - розповіла координатор проекту "Київ без тютюнового диму" Олена Дуб.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА