14:31 17.07.2023

До суду скеровано обвинувачення проти Януковича та ексзаступника міністра юстиції у справі про захоплення державної влади - Генпрокуратура

2 хв читати
До суду скеровано обвинувачення проти Януковича та ексзаступника міністра юстиції у справі про захоплення державної влади - Генпрокуратура

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обставинами захоплення колишнім президентом України державної влади та пособництва в цьому ексзаступника міністра юстиції України скеровано до суду після завершення досудового розслідування за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора.

"У кримінальному провадженні розслідували обставини вчинення у вересні - жовтні 2010 року експрезидентом, за пособництва ексзаступника міністра юстиції та інших осіб, дій, спрямованих на захоплення державної влади шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, які відносились до компетенції законодавчої, виконавчої і судової гілок влади", - повідомляють на сайті Офісу генпрокурора.

Оскільки обвинувачені тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні Державне бюро розслідувань здійснювало за спеціальною (заочною) процедурою, зазначено в повідомленні.

У вересні-жовтня 2010 року посаду глави держави обіймав Віктор Янукович. Йому інкриміновано ч. 1 ст. 109 і ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, Печерський районний суд міста Києва за клопотанням Офісу генпрокурора в понеділок обрав запобіжний захід Януковичу у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади.

2010 року Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

За кілька років департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України розпочав досудове розслідування щодо конституційного перевороту в Україні 2010 року. 1 вересня 2017 року колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу було повідомлено про підозру в цьому провадженні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 109 КК.

6 вересня 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Януковичу і Лавриновичу повідомлено про підозру в захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного перевороту в 2010 році. Зокрема, Лавриновича підозрюють в організації незаконної, без рішення Верховної Ради України, зміни чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА