15:59 25.07.2023

Кулеба: Вимога деяких країн продовжити обмеження ЄС на ввезення українського зерна після 15 вересня неприйнятна і суперечить їхнім власним інтересам

2 хв читати
Кулеба: Вимога деяких країн продовжити обмеження ЄС на ввезення українського зерна після 15 вересня неприйнятна і суперечить їхнім власним інтересам

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав неприйнятною вимогу деяких країн Європейського Союзу продовжити дію обмеження ЄС на імпорт зерна з України після 15 вересня і нагадав про мету РФ спровокувати додаткову напруженість між Україною та відповідними сусідами.

"Це неприйнятно. Вимога деяких країн продовжити дію обмеження ЄС після 15 вересня також суперечить їхнім власним інтересам. І слід пам'ятати про те, що одна з причин, через яку Росія руйнує українську сільськогосподарську зернову інфраструктуру, полягає в тому, що вони хочуть спровокувати додаткову напруженість між Україною та відповідними сусідами. І ми не повинні підігравати Путіну, ми не повинні грати в його ігри", - сказав Кулеба в інтерв'ю France24.

Міністр наголосив, що Україна тісно працює з партнерами та сусідами, щоб не було ситуації, "коли Путін сидітиме та сміятиметься в Кремлі, спостерігаючи, як, наприклад, Польща чи інші країни наполягають на тому, щоб українське зерно не потрапляло до їхніх країн".

Як повідомлялося, Польща у квітні першою запровадила односторонню заборону на ввезення української агропродукції, порушуючи Угоду про асоціацію та внутрішні норми Євросоюзу. За її прикладом пішли Болгарія, Угорщина і Словаччина. ЄС із 2 травня запровадив заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до зазначених країн і Румунії, замінивши односторонні рішення, а 5 червня продовжив їх до 15 вересня.

Однак після цієї дати представники зазначеної п'ятірки країн неодноразово заявляли про необхідність продовження цього терміну після 15 вересня і можливе розширення обмежуваних товарів. Зокрема, 19 липня у Варшаві відбулася зустріч п'ятірки, щоб підготувати заяву для Європейської комісії щодо продовження заборони й поширення її на інші товари.

Україна, зі свого боку, наполягає, що 15 вересня - це остаточна дата, після якої заборону не має бути продовжено. Віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що якщо заборону все ж таки буде продовжено, в такому разі Україна змушена буде розглянути дзеркальні заходи.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА