23:02 29.07.2023

Гендиректор Музею історії України у Другій світовій війні заявив про намір перейменувати монумент "Батьківщина-мати" на "Україна-мати"

2 хв читати
Гендиректор Музею історії України у Другій світовій війні заявив про намір перейменувати монумент "Батьківщина-мати" на "Україна-мати"

Гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук повідомив в інтерв'ю Українському радіо про намір перейменувати монумент "Батьківщина-мати" на "Україна-мати" до 24 серпня, Дня незалежності України.

"У нас відбулося засідання Вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі рішення. Одне з них - перейменування монумента "Батьківщина-мати" на монумент "Україна-мати"", - сказав Савчук.

Як передає радіо, на думку гендиректора музею, для такого перейменування є всі підстави.

"Якщо ми складемо всі пазли, то побачимо картину абсолютно нового життя монумента, що спирається на факти, які для мене є визначальними: створений в Україні, створений зусиллями українських робітників, інженерів, учених", - вважає Савчук.

Він підкреслив, що монумент сьогодні "отримує друге життя", оскільки під час повномасштабного вторгнення він почав набувати іншого значення для українців.

"Ми знаємо факт, який опирається на легенду, що "Батьківщина-мати" розвернута на Північний Схід. І саме від Північно-Східного ворога вона захищає нашу землю, наш народ. В інтернеті можна також зустріти й нову назву пам’ятки — і оборонниця, і захисниця, і оберіг, і друга київська Оранта. Тож можна акцентувати й на цьому"– сказав гендиректор музею.

Савчук сподівається, що рішення Вченої ради музею про перейменування монументу буде затверджене Міністерством культури та інформаційної політики напередодні 24 серпня цього року – Дня незалежності України.

"Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягти цієї мети напередодні Дня Незалежності", – зазначив Савчук.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

У Середземному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

Усі дрони-камікадзе, які атакували вночі Київську область, збито, немає ні пошкоджень, ні постраждалих - ОВА

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Сумщини - ОВА

Окупанти за добу завдали близько 460 ударів по Запорізькій області, одна людина поранена - голова ОВА

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє загиблих і двоє поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА