12:32 16.08.2023

Правоохоронці передали до суду справу екснардепа, обвинуваченого в закликах до зміни кордонів України, легалізації майна та шахрайстві

2 хв читати
Правоохоронці передали до суду справу екснардепа, обвинуваченого в закликах до зміни кордонів України, легалізації майна та шахрайстві

Правоохоронці за процесуального керівництва Київської міської прокуратури передали до суду справу колишнього народного депутата IV-VIII скликань, якому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, шахрайство, підроблення документів і легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом.

"За даними слідства, екснардеп, використовуючи свою політичну посаду, фактично керував однією з найбільших в Україні бізнес-структур із продажу транспортних засобів. Будучи кінцевим власником групи підприємств із понад 90 юридичних осіб, він отримав від банку кредитну лінію сумою $50 млн. Як забезпечення можливості повернення кредитних коштів обвинувачений передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права. Після настання терміну повернення коштів він використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши в такий спосіб це майно з-під обтяжень", - повідомляє Офіс генерального прокурора.

Під час експертизи підтверджено завдання збитків такими діями на суму 1,1 млрд грн.

У 2019 році екснардеп був оголошений у розшук і втік на територію РФ.

У серпні 2022 року після захоплення частини території країни збройними силами РФ обвинувачений розмістив на своїй сторінці в соцмережі пост, у якому закликав до зміни територіальної цілісності України, колабораційної діяльності та співпраці з окупаційною владою РФ.

У межах слідства за клопотанням прокуратури майно й активи екснардепа на суму понад 600 млн грн заарештовано та передано в управління АРМА.

Як повідомлялося, 8 жовтня 2019 року прокуратура повідомила екснардепу Дмитру Святашу (група "Відродження") про підозру в заволодінні коштами АТ "Укрсиббанк". 17 листопада 2019 року його оголосили в розшук.

Святаша 22 грудня 2022 року було повторно оголошено в розшук у межах справи про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Екснардеп на своїй сторінці в соцмережі закликав жителів тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької та Харківської областей підтримати загарбників і оформляти російські паспорти. Зловмисник "гарантував" громадянам лояльне ставлення з боку агресора, а також обіцяв "списання" кредитних зобов'язань.

11 травня 2023 року Святашу було повідомлено про підозру в державній зраді. Як встановили слідчі, після 24 лютого 2022 року Святаш передавав загарбникам інформацію про озброєння, час і напрямок руху підрозділів Сил оборони України територією регіону. Розвіддані зрадник отримував через свої "партійні" зв'язки на території Харківської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА