13:22 06.09.2023

Єврейська конфедерація України про висловлювання Путіна: Це спроба використати неонацистські наративи для виправдання вторгнення в Україну

3 хв читати

Єврейська конфедерація України у відповідь на висловлювання президента РФ Володимира Путіна на адресу президента України Володимира Зеленського та українського народу виступила з офіційною заявою, у якій назвала їх "черговою спробою країни-агресора використати неонацистські наративи для виправдання свого вторгнення в Україну".

"Єврейська конфедерація України категорично відкидає всі звинувачення, висловлені Володимиром Путіним на адресу президента України Володимира Зеленського та українського народу. Ми вважаємо це черговою спробою країни-агресора використати неонацистські наративи для виправдання свого вторгнення в Україну", - йдеться в заяві Єврейської конфедерації України, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Як нагадують автори заяви, Путін укотре торкнувся єврейського коріння президента України Володимира Зеленського і звинуватив його в тому, що він покриває "неонацистський режим". Цього разу він звинуватив "західних кураторів" у тому, що це вони "призначили" Володимира Зеленського главою сучасної України, щоб прикривати злочини неонацистів - нащадків українців, які під час Голокосту знищили півтора мільйона українських євреїв. При цьому російський президент посилався на нібито коментарі "простих громадян Ізраїлю", які говорять про це в інтернеті".

У зв'язку з цим керівники єврейської громади України заявили, що, по-перше, Зеленський - "законний та демократично обраний більшістю українських громадян президент. Цей вибір зробив саме український народ, а не західні куратори, як стверджує Путін. Україна, на відміну від Росії, - демократична держава, у якій президенти не призначаються довічно. Те, що на чолі держави опинився етнічний єврей, дає єврейській громаді України лише додатковий привід для гордості".

"По-друге, український неонацизм - абсолютний міф, народжений російською пропагандою. Українська єврейська громада ніколи в сучасній історії не розвивалася і не процвітала так, як у незалежній Україні"- наголошується в заяві.

По-третє, як зазначено в документі, громадяни Ізраїлю займають щиру проукраїнську позицію. "Під час російських обстрілів в Україні гинуть, зокрема, і євреї. У лавах ЗСУ сьогодні воює чимало етнічних євреїв з України та Ізраїлю".

По-четверте, як наголошується в заяві, у період Голокосту ініціаторами та виконавцями "остаточного вирішення єврейського питання" були саме нацисти. "Щодо українців-колабораціоністів, то під час Другої світової війни колаборанти були в усіх країнах Європи. При цьому в Радянському Союзі більшість колаборантів становили саме росіяни. За деякими даними, з вермахтом співпрацювало до 500 тис. росіян".

І останнє, як наголошується в заяві, "Україна посідає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу - неєвреїв, які рятували євреїв під час Голокосту. За версією Яд Вашем, 2691 українець удостоєний цього почесного звання. За даними українських дослідників, кількість праведників-українців може перевищувати 10 тисяч. На їхньому рахунку - десятки тисяч врятованих життів євреїв".

Заяву Єврейської конфедерації України підписали її президент Борис Ложкін, головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх і директорка Єврейської конфедерації України Інна Іоффе.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА