00:18 30.09.2023

Окупована ЗАЕС всупереч рішенню українського регулятора має намір перевести блок №4 у гарячий зупин

3 хв читати
Окупована ЗАЕС всупереч рішенню українського регулятора має намір перевести блок №4 у гарячий зупин

Запорізька АЕС, окупована російськими військами, готується знову використовувати четвертий реакторний блок для вироблення пари для різних безпекових функцій на об'єкті після ремонту, який тривав кілька тижнів, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Гроссі.

"Цього тижня ЗАЕС почала переведення блок №4 з режиму холодного зупину в режим гарячого зупину. Щойно це буде зроблено, ЗАЕС планує повернути шостий енергоблок у режим холодного зупину. Блок №6 подає пару в режимі гарячого зупину з середини серпня після того, як в одному з чотирьох парогенераторів енергоблока №4 було виявлено витік води", - зазначається в повідомленні на сайті агентства.

Згідно з ним, причиною витоку води стала мікротріщина у звареному шві вентиляційної труби першого колектора парогенератора, яку зараз відремонтовано та випробувано.

МАГАТЕ нагадало, що національний регулятор України - Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) видала нормативні приписи обмежити роботу всіх шести енергоблоків станом холодного зупину, і таку саму наполегливу рекомендацію дає МАГАТЕ, пропонуючи знайти альтернативне джерело вироблення пари для покриття потреб станції, зокрема для переробки рідких радіоактивних відходів.

"МАГАТЕ неодноразово закликало до альтернативного парового рішення, щоб усі шість реакторів можна було перевести в режим холодного зупину, як це наказано регулятором України. Я сподіваюся, що завод упровадить цю зміну якомога швидше", - зазначив генеральний директор Гроссі.

Згідно з релізом, цього тижня експертам МАГАТЕ повідомили, що ЗАЕС замовила обладнання, необхідне для вироблення достатньої кількості пари для задоволення потреб майданчика. Встановлення цього обладнання очікується в першій половині наступного року за умови відсутності затримок у ланцюжку поставок, повідомили на окупованій ЗАЕС.

Зазначається також, що під час обходів минулого тижня експерти МАГАТЕ відвідали машинний зал шостого енергоблоку, вони не зафіксували там жодної військової техніки. Під час обходу периметра об'єкта група зазначила, що деякі з раніше помічених мін були видалені, одночасно проводилися деякі роботи на внутрішніх огорожах.

Команда МАГАТЕ продовжує запитувати доступ до всіх шести машинних залів один за одним, щоб мати змогу підтвердити відсутність будь-яких матеріалів та обладнання, які можуть суперечити п'яти конкретним принципам захисту ЗАЕС. Поки що цей запит не схвалено, і команда може підтвердити статус лише одного машинного залу за раз.

Експерти МАГАТЕ також продовжують запитувати доступ на дахи реакторних будівель № 1, 2, 5 і 6, який вони очікували отримати минулого місяця. МАГАТЕ зараз очікує схвалення такого доступу наступного тижня.

"Як я неодноразово заявляв останніми місяцями, ми продовжимо запитувати доступ, необхідний нам для виконання нашої важливої місії, зокрема для моніторингу дотримання п'яти конкретних принципів захисту, покликаних запобігти ядерній аварії на об'єкті", - заявив генеральний директор агентства Гроссі.

Групи МАГАТЕ на трьох інших українських АЕС і Чорнобильському майданчику повідомляють про безпечну і надійну роботу цих ядерних об'єктів, незважаючи на продовження війни. Раніше цього тижня МАГАТЕ провело успішну ротацію своїх груп на Чорнобильській, Рівненській, Хмельницькій та Південно-Українській АЕС.

МАГАТЕ також у суботу завершило 25-ту поставку обладнання та інших предметів, призначених для підвищення ядерної безпеки в Україні, надавши медичне обладнання та витратні матеріали на Чорнобильський майданчик. Ця реалізація стала можливою завдяки позабюджетним внескам Європейської комісії.

Загалом від початку війни агентство в рамках своєї загальної програми допомоги сприяло постачанню обладнання для ядерної безпеки на суму понад EUR6,8 млн різним організаціям в Україні, уточнюється в релізі.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вирушить з візитом на Близький Схід

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА