10:33 03.10.2023

МЗС України виступило з рішучим засудженням примусового етапування з Криму політв'язнів Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових

2 хв читати
МЗС України виступило з рішучим засудженням примусового етапування з Криму політв'язнів Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових

Міністерство закордонних справ (МЗС) України рішуче засуджує примусове етапування з тимчасово окупованого Криму до РФ незаконно засуджених громадян України та закликає міжнародне співтовариство запровадити нові санкційні обмеження стосовно посадових осіб, причетних до переслідувань українських громадян.

Це випливає з коментаря МЗС України, який отримало агентство "Інтерфакс-Україна". "Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує примусове етапування з тимчасово окупованого Криму до РФ для відбування покарання незаконно засуджених громадян України Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових", - ідеться в коментарі.

Як зазначає МЗС, Джелял є першим заступником голови меджлісу кримськотатарського народу, який заборонено в Криму з 2016 року як "екстремістську організацію", Азіз та Асан Ахтемови - кримськотатарські активісти. "Усіх трьох затримали силові структури окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року Нарімана Джеляла та братів Ахтемових додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали", - ідеться в повідомленні українського зовнішньополітичного відомства.

Як повідомляється, після майже року "розслідування" так званих кримінальних справ, 21 вересня 2022 року російська окупаційна адміністрація засудила Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, штрафу 700 тисяч рублів та 1 року та 6 місяців обмеження волі пересування. Асана Ахтемова було засуджено до 15 років строку зі штрафом 500 тисяч рублів та терміном обмеження свободи пересування 1 рік. Азіз Ахтемов отримав вирок 13 років позбавлення волі, штраф 500 тисяч рублів та обмеження свободи пересування на 1 рік.

МЗС України заявляє, що "російська окупаційна адміністрація в українському Криму з моменту тимчасової окупації розгорнула цілеспрямовану репресивну кампанію, метою якої стало викорінення будь-яких форм нелояльності. Однією з головних жертв репресій став корінний народ Криму - кримські татари, сотні з яких зазнали різних форм переслідувань за етнічним, політичним, релігійним підґрунтям".

"Російська Федерація має виконати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН "Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", ухвалену 15 грудня 2022 року, яка вимагає звільнити незаконно затриманих українців", - ідеться в повідомленні.

"Закликаємо міжнародну спільноту та партнерів України, зокрема в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на Росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених російською окупаційною адміністрацією в Криму, та запровадити нові санкційні обмеження щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України", - наголошується в повідомленні МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА