18:55 13.10.2023

Зеленський і Рютте ознайомилися з наслідками атак РФ на порт Одеси та роботою коридорів для експорту зерна

2 хв читати

Президент України Володимир Зеленський під час спільної з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте поїздки до Одеської області відвідав морський вокзал Одеського морського торговельного порту й оглянув руйнування, завдані російськими обстрілами, повідомляють на сайті глави Української держави в п'ятницю.

Як розповів віцепрем'єр-міністр із відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, за час роботи Чорноморської зернової ініціативи з 1 серпня 2022 року понад 1 тис. суден доставили з України 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції. Зокрема, 4 млн тонн - до країн Африки, 10,8 млн тонн - до Східної Азії, 5,27 млн тонн - до країн Близького Сходу.

"Ми й далі годуємо світ. Ми постійно чули російський наратив, що лише невеликий відсоток нашого зерна йде до країн Африки та Азії. І ось ми бачимо реальну картину", - наголосив Зеленський.

Після виходу із "зернової угоди" 17 липня поточного року РФ здійснила щонайменше 17 масованих атак на об'єкти портової інфраструктури на Одещині, унаслідок яких було зруйновано або пошкоджено понад 150 об'єктів портової та зернової інфраструктури, шість цивільних суден, знищено понад 300 тис. тонн зерна, поранено щонайменше 14 цивільних осіб.

Зеленському та Рютте розповіли про розроблені Україною тимчасові маршрути для цивільних суден в українські чорноморські порти. З 10 серпня було завантажено вже 21 судно.

Командувач Військово-Морських сил Збройних сил України Олексій Неїжпапа поінформував про перешкоди, які створює РФ для судноплавства в Чорному морі, та заходи, яких вживають українські військові для протидії цьому. "Україна дотримується своїх зобов'язань щодо постачання зерна до африканських та інших країн", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА