14:01 16.10.2023

Кулеба: Якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, маємо виставити Росію за двері організації і за двері Європи

2 хв читати
Кулеба: Якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, маємо виставити Росію за двері організації і за двері Європи

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову наголосив на необхідності вигнати РФ з ОБСЄ, зазначивши, що Росія - це найбільша загроза безпеці й співробітництву в Європі.

"Москва фактично взяла ОБСЄ в заручники, маніпулюючи принципом консенсусу і таким чином руйнуючи організацію зсередини. Буяр очолює цю організацію ОБСЄ в дуже складний час і робить це дуже фахово й віддано, за що і ми в Україні, й інші держави - учасниці ОБСЄ йому вдячні", - сказав Кулеба на пресконференції з нинішнім головою ОБСЄ Буяром Османі в Києві.

Глава МЗС України знову наголосив, що Росії не потрібна безпека й співробітництво в Європі, країна-агресор прагне хаосу й дестабілізації.

"Ви знаєте, що ОБСЄ - це організація безпеки й співробітництва в Європі, але на сьогодні Росія - це найбільша загроза безпеці й співробітництву в Європі. Вона прагне хаосу, дестабілізації, і я сьогодні підтвердив свою позицію, що якщо ми хочемо врятувати ОБСЄ, врятувати безпеку й співробітництво в Європі, маємо виставити Росію за двері ОБСЄ і за двері Європи. Так буде краще для всіх", - заявив глава МЗС України.

За словами Кулеби, усе, що нині робить Росія в ОБСЄ, - вбиває цю організацію.

"Я легко собі уявляю ОБСЄ без РФ. Але шлях до цього, безумовно, буде болючий. Це як лікування хвороби: лікуватися іноді дуже боляче, але для виживання й здорового життя цей шлях треба пройти. Ми вже бачимо контури всередині нової ОБСЄ, коли через блокування Росією тих чи інших рішень держави-учасниці знаходять шлях, як обійти російське вето", - зазначив він.

Як додав міністр закордонних справ, зокрема це стосується функціонування координатора проєктів ОБСЄ в Україні та інших питань.

"Тому ситуація в ОБСЄ дуже складна, дуже болюча, але вибір дуже простий: або повільна смерть із Росією, або нове життя без неї. Я дотримуюся цієї позиції, незважаючи на те, що деякі наші друзі країни в ОБСЄ розводять руками й кажуть, що нічого не можемо вдіяти, тому що принцип консенсусу", - сказав Кулеба.

За словами міністра, "коли йдеться про питання життя й смерті, ми всі маємо робити вибір".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські сили стримують просування противника вглиб Красногорівки, територіальних успіхів за останні дні ворог не мав - ОСУВ "Хортиця"

Рада звільнила віцепрем'єра - главу Мінвідновлення Кубракова

Рада підняла штрафи за порушення правил мобілізації

Росіяни за добу 14 разів обстріляли Донеччину

Окупанти обстріляли Середина-Буду та 39 прикордонних сіл у Чернігівській та Сумській областях, є руйнування

У Раді зареєстрували постанову про звільнення Кубракова

Другий півфінал "Євробачення-2024" відбудеться в четвер, Україна цього разу не голосує

В окупованому Криму 30 "свідків Єгови" зазнали кримінального переслідування - Кримська правозахисна група

ВАКС заарештував заступника міністра агрополітики з альтернативою внесення 20 млн грн застави

Ювенальні прокурори: 546 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії рф

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА