10:55 02.11.2023

Союзники були надто обережними в постачанні Україні технологій і зброї, що дало змогу РФ перегрупуватися, - Залужний

2 хв читати
Союзники були надто обережними в постачанні Україні технологій і зброї, що дало змогу РФ перегрупуватися, - Залужний

Західні союзники були надмірно обережними в постачанні Україні новітніх технологій і потужнішої зброї, але стримуючи постачання далекобійних ракетних комплексів і танків, вони дали змогу РФ перегрупуватися та зміцнити оборону після прориву України в Харківській області на півночі та в Херсонській на півдні наприкінці 2022 року, зазначив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

"Ці системи були найактуальнішими для нас торік, але вони з'явилися тільки цього року", - зазначив Залужний в інтерв'ю для The Economist, додавши, що те ж саме стосується літаків F-16, які мають з'явитися в України наступного року, коли вони будуть менш корисними, оскільки РФ покращила свою протиповітряну оборону.

При цьому головнокомандувач зазначає, що затримка з постачаннями зброї не є основною причиною скрутного становища України. "Важливо розуміти, що цю війну неможливо виграти зброєю минулого покоління і застарілими методами", - зазначив він, наголосивши, що вирішальне значення матимуть технології.

Водночас, за словами Залужного, немає жодних ознак того, що революційний технологічний прорив, наприклад у сфері безпілотників або радіоелектронної боротьби, не за горами. Проте він наполягає на тому, що в України немає іншого вибору, окрім як зберігати ініціативу, продовжуючи наступ, навіть якщо вона рухатиметься лише на кілька метрів за день.

"Як і в першу світову війну, ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут", - сказав Залужний, наголосивши, що для виходу з глухого кута потрібен величезний технологічний стрибок.

Він назвав своєю помилкою припущення, що він зможе зупинити РФ, знекровивши її війська. "Це була моя помилка. Росія втратила вбитими щонайменше 150 тис. осіб. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну", - зазначив Залужний.

"Давайте будемо чесними, це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя. А для нас... найдорожче, що в нас є, - це наші люди", - додав він.

З огляду на це Залужний намагається не дати війні перейти в окопи, оскільки довга війна вигідна РФ, країні, чиє населення втричі, а економіка вдесятеро перевищує українську. "Найбільший ризик позиційної війни на виснаження полягає в тому, що вона може затягнутися на роки і вимотати українську державу", - каже головнокомандувач.

За його словами, нині в Україні достатньо військовослужбовців, але що довше триватиме війна, то важче її буде підтримувати. "Нам потрібно шукати це рішення, нам потрібно знайти цей порох, швидко освоїти його і використати для якнайшвидшої перемоги. Тому що рано чи пізно ми виявимо, що у нас просто не вистачає людей для боротьби", - сказав Залужний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА