14:55 07.11.2023

Викрито міжнародне злочинне угруповання, яке ошукало "інвесторів" ЄС на сотні тисяч євро

2 хв читати
Викрито міжнародне злочинне угруповання, яке ошукало "інвесторів" ЄС на сотні тисяч євро

Кіберполіція спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України та іноземними колегами припинила діяльність міжнародного злочинного угруповання й заморозила активи зловмисників у більш ніж 20 країнах, повідомляє пресслужба Національної поліції.

"Починаючи з 2019 року шахраї створили понад 100 вебресурсів, на яких пропонували вкладникам отримання надприбутків від інвестування в криптовалюту та торгівлі цінними паперами на віртуальних фінансових ринках", - пояснила Нацполіція на офіційному сайті у вівторок.

Як повідомляється, для спілкування з потенційними вкладниками аферисти створили кол-центри на території України та Грузії. Там працювали кілька сотень людей. Фігуранти підбирали операторів зі знанням іноземних мов, навчали їх використовувати методи соціальної інженерії під час спілкування з "клієнтами". Аферисти переконували громадян робити значні інвестиції.

"Також для здійснення фінансових операцій жертв переконували встановити спеціальне програмне забезпечення. У такий спосіб шахраї отримували віддалений доступ до комп'ютерів потерпілих і виводили їхні заощадження на підконтрольні рахунки. Жертвами ставали переважно швейцарські та німецькі інвестори", - зазначено в повідомленні.

Як повідомляється, оперативники департаменту кіберполіції та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора спільно з колегами з Євроюсту та Європолу із залученням правоохоронців Грузії, Німеччини та Швейцарії провели багаторівневу міжнародну операцію зі знешкодження транснаціонального злочинного угруповання.

У рамках спільного розслідування з правоохоронними органами Швейцарської Конфедерації проведено масові обшуки на території України та Грузії. Вилучено комп'ютерну техніку, мобільні телефони, готівку та документацію. Одночасно з цим на території країн ЄС заморожено активи організаторів злочинного угруповання більш ніж у 20 країнах.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Також швейцарські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за ст. 147 (шахрайство) та ст. 305 (відмивання грошей, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу Швейцарської Конфедерації.

Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх потерпілих й остаточної суми завданих збитків, інших спільників фігурантів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА