20:50 10.11.2023

Соціалісти в Іспанії домовилися з низкою партій, отримавши для Санчеса підтримку його переобрання на посаді прем'єра

2 хв читати
Соціалісти в Іспанії домовилися з низкою партій, отримавши для Санчеса підтримку його переобрання на посаді прем'єра

Іспанська соціалістична робітнича партія (ІСРП) в.о. прем'єр-міністра Педро Санчеса уклала угоди про коаліцію з кількома невеликими партіями, що дасть змогу забезпечити йому підтримку, необхідну для переобрання на посаду глави уряду, повідомляє в п'ятницю Associated Press.

У п'ятницю Санчес та ІСРП підписали угоди з Баскською націоналістичною партією і Канарською коаліцією. Водночас раніше були досягнуті домовленості з партіями "Разом за Каталонію" і "Ліві республіканці Каталонії". З підтримкою ще кількох партій, це дасть змогу забезпечити Санчесу 179 із 350 голосів членів парламенту.

Очікується, що дата дебатів і голосування буде призначена найближчими днями.

Угода про коаліцію викликала невдоволення у Загальної ради судової влади, що об'єднує іспанських суддів, зазначає агентство ЕФЕ. На думку цієї ради, коаліційна угода "містить серйозні нападки на принципи правової держави, а також - на принцип поділу влади".

Претензії у суддів викликав той факт, що Санчес пообіцяв амністію низці видних прихильників незалежності Каталонії в обмін на згоду їхньої партії приєднатися до панівної коаліції. У Загальній раді судової влади вважають, що рішення про скасування призначених судами покарань - прерогатива саме судової, а не виконавчої влади.

В об'єднанні іспанських суддів пояснюють, що "заради того, щоб отримати можливість залишитися прем'єром Іспанії, нинішній очільник уряду пішов на угоду з особою, яка переховується від правосуддя (лідером прихильників незалежності Каталонії Карлесом Пучдемоном - ІФ), і пообіцяв йому звільнення від покарання за низку злочинів, зокрема, за корупцію".

Крім того, судді наголошують, що коаліційна угода "передбачає можливість проведення політичними партіями в парламенті розслідувань щодо суддів. Це завдасть удару по принципу незалежності судової влади, закріпленому в іспанському законодавстві".

Іспанські судді повідомили, що надіслали скаргу щодо коаліційної угоди до Єврокомісії та голови Євроради Шарля Мішеля.

Раніше спробу набрати достатню кількість голосів у парламенті для формування уряду зробив лідер Народної партії Альберто Фейхоо, однак зазнав невдачі.

Якщо до 27 листопада жоден із кандидатів не зможе заручитися підтримкою депутатів нижньої палати парламенту і сформувати новий уряд, король Іспанії Філіп VI підпише указ про розпуск обох палат парламенту й оголосить про проведення загальних виборів 14 січня 2024 року.

На загальних виборах, які відбулися в Іспанії 23 липня цього року за рішенням Санчеса, який обґрунтував їхню необхідність невдалими результатами його Соціалістичної робітничої партії на регіональних і муніципальних виборах, Народна партія здобула найбільшу кількість місць у парламенті - 136, проте не отримала парламентської більшості. Соціалісти зі 121 місцем стали другою силою в новому складі парламенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

ВР пропонують зрівняти у правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни - законопроєкт

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

Керівника угруповання з переправлення ухилянтів за кордон екстрадовано з Болгарії

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА