19:17 12.11.2023

Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар із 15 листопада

2 хв читати
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар із 15 листопада

Києво-Печерська лавра перейде на новоюліанський календар 15 листопада, повідомив тимчасовий виконувач обов'язків намісника лаври архімандрит Авраамій.

"На численні прохання парафіян Києво-Печерської Лаври, з благословення Священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженнійшого Митрополит Епіфаній, з 15 листопада ( початок Різдвяного посту) Лавра переходить на використання новоюліанського календаря, який є основним для нашої Помісної Церкви", - написав він у фейсбуці.

Як повідомлялося, Помісний собор Православної Церкви України (ПЦУ), який відбувся в липні в Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід з юліанського на новоюліанський календар (відомий як "новий стиль"), раніше схвалений Архієрейським собором.

Як повідомлялося, Архієрейський собор Православної церкви України (ПЦУ) у травні схвалив перехід на новоюліанський церковний календар із 1 вересня 2023 року.

Помісний собор ПЦУ, який відбувся в липні в Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід із юліанського на новоюліанський календар (відомий як "новий стиль"), раніше схвалений Архієрейським собором.

Згідно з повідомленням пресслужби ПЦУ, це рішення зберігає за парафіями та монастирями право використовувати старий календар: "Парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість - календарна реформа відбудеться без примусу, поступово й усвідомлено".

Новоюліанський календар було затверджено на соборі східних православних церков у Константинополі 1923 року. Він збігається з григоріанським (який використовується в Україні як світський) за всіма святами, окрім перехідних - Великодня і прив'язаних до нього, методика розрахунку яких залишилася незмінною. Новоюліанський календар із 1924 року використовують Вселенський патріархат, Румунська православна церква і церкви Греції та Кіпру, із 1928 року - Олександрійський і Антіохійський патріархати, із 1968 - Болгарська православна церква.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА