15:36 13.11.2023

Нардепу Дубінському повідомлено про підозру в держзраді за інформаційно-підривну діяльність на користь РФ

3 хв читати
Нардепу Дубінському повідомлено про підозру в держзраді за інформаційно-підривну діяльність на користь РФ

Позафракційному народному депутату Олександру Дубінському, а також колишньому нардепу Андрію Деркачу та експрокурору Костянтину Кулику повідомлено про підозру за матеріалами Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань (ДБР).

"Служба безпеки та ДБР зібрали докази державної зради з боку народного депутата України, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь рф. За матеріалами слідства, він мав позивний "Буратіно" і входив до складу злочинної організації, яку сформувало головне управління генштабу збройних сил росії (відоме як гру)", - повідомляється на сайті СБУ в понеділок.

У повідомленні не називається ім'я народного депутата. Йдеться про Олександра Дубінського.

За інформацією української спецслужби, основне завдання цієї організації - розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені, за це учасники угруповання отримували гроші від військової розвідки РФ.

"За наявними даними, фінансування мережі сягало понад $10 млн", - уточнюється в повідомленні.

У межах досудового розслідування було задокументовано, що фігурант поширював фейки про найвище військово-політичне керівництво нашої держави. "Один із прикладів дезінформаційної роботи – поширення фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році. Для "розгону" проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях", - зазначають у спецслужбі.

Встановлено, що злочинну організацію створив заступник начальника російського гру Володимир Алєксєєв як агентурну мережу, що діяла в столиці України. Операційним керівництвом ворожої групи з території РФ займався його заступник - Олексій Савін.

За даними слідства, крім народного депутата до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення РФ втік за кордон. "Також до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний "Птичка", наразі переховується від правосуддя за кордоном. Під час проведення інформаційних диверсій проти нашої держави Кулик публічно займався псевдоправовим "обґрунтуванням" фейків на користь кремля", - інформують в СБУ.

У повідомленні також уточнюється, що підривну діяльність злочинної організації в Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за держзраду.

На підставі зібраних доказів генеральний прокурор України повідомив учаснику злочинної організації - народному депутату - про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Підозру за цими самими статтями повідомлено співробітникам російського ГРУ Алєксєєву та Савіну, які створили злочинну організацію і займалися підбурюванням до державної зради, а також агентам РФ: екснардепу Деркачу та експрокурору Кулику.

Вирішується питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА