10:32 17.11.2023

СБУ викрила менеджерів російського олігарха Григоришина, які завдали бюджету України 43 млн грн збитків

2 хв читати
СБУ викрила менеджерів російського олігарха Григоришина, які завдали бюджету України 43 млн грн збитків

Служба безпеки України повідомляє про викриття керівництва запорізького заводу електрообладнання, яким до листопада 2022 року володів олігарх із РФ Костянтин Григоришин, на масштабних збитках, завданих державному бюджету України.

"Упродовж 2018-2021 років топменеджмент заводу організував схему виведення "в тінь" бюджетних коштів у вигляді несплати земельного податку. Оборудка завдала державі збитків на понад 43 млн грн. Згодом організатори схеми поетапно перевели цю суму на рахунки холдингових компаній Григоришина на території рф", - повідомляється на сайті спецслужби в п'ятницю.

За даними відомства, для маскування незаконних транзакцій зловмисники оформляли їх як погашення фінансових зобов'язань заводу перед компаніями російського олігарха. "Щоб реалізувати злочинну схему, керівництво запорізького підприємства штучно занижувало коефіцієнт для сплати земельного податку. Для цього фігуранти вносили недостовірні відомості до фінансово-господарської та звітної документації", - йдеться в повідомленні.

У СБУ повідомили, що після викриття схеми ще до початку повномасштабного вторгнення ініціювали проведення судово-економічних експертиз, результати яких підтвердили факти незаконної діяльності фігурантів. З 2022 року за рішенням Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку підприємство перейшло в держвласність на період воєнного стану як стратегічний об'єкт промисловості України.

На підставі зібраних доказів фінансовому директору та головному бухгалтеру підприємства повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податку, вчинене службовою особою підприємства в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

У повідомленні не зазначається назва підприємства, проте сфера діяльності та ім'я Григоришина вказують на АТ "Запоріжтрансформатор" - найбільшого виробника трансформаторів в Україні, акції якого 6 листопада 2022 року було відчужено у власність держави в управління Міноборони.

Акціонерами на кінець 2021 року були венчурні фонди "Сьомий" і "Четвертий" під управлінням КУА "Сварог Ессет Менеджмент", які пов'язують із Костянтином Григоришиним. У держреєстрі, згідно з даними ресурсу opendatabot, бенефіціаром зазначено Леоніда Пивоварова (Швейцарія). За інформацією в тендерній документації ЗТР, 8 грудня 2022 року наказом міністра оборони на ЗТР було повністю змінено наглядову раду, але на посаду генерального директора призначено Ігоря Клейнера, який і до цього багато років керував підприємством.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА