15:45 17.11.2023

Азербайджан хоче побудувати нову архітектуру безпеки на Південному Кавказі

2 хв читати
Азербайджан хоче побудувати нову архітектуру безпеки на Південному Кавказі

Азербайджан прагне побудувати справедливу архітектуру регіональної безпеки, заявив помічник президента країни - завідувач відділу з питань зовнішньої політики адміністрації президента Хікмет Гаджієв.

"Ми хотіли б побудувати нову архітектуру безпеки в регіоні, засновану на принципах справедливості, з визнанням територіальної цілісності й суверенітету один одного та відмовою від будь-яких територіальних претензій", - заявив Гаджієв, слова якого наводить EU Today.

Він зазначив, що в Азербайджані підтримують взаємодію Єревана й Баку. "Я думаю, що нам слід прийти до укладення миру (між Азербайджаном і Вірменією - ІФ-У). Інші партнери також можуть підтримати цю угоду", - вважає Гаджієв.

Помічник президента також заявив про відсутність перешкод для підписання мирного договору між Баку та Єреваном після виведення вірменських сил з території Азербайджану.

Гаджієв наголосив, що "на порядку денному Азербайджану нині стоїть питання миру й нормалізації двосторонніх відносин з Вірменією", додавши, що в цьому разі "будь-яка взаємодія вимагає, щоб обидві сторони відіграли свою роль, і Вірменія також має продемонструвати добру волю".

"Ми вже презентували вірменській стороні п'ятий переглянутий варіант мирного договору, минуло понад два місяці, але вони досі не відповіли", - зауважив він.

Гаджієв додав, що "деякі країни - члени ЄС, як-от Франція, розпочали програму мілітаризації у Вірменії", наголосивши, що в Баку вважають цю програму шкідливою.

"Вірменії не потрібна програма мілітаризації. Вірменії потрібна мирна програма... Вважаю, що такі програми мілітаризації шкідливі", - заявив помічник азербайджанського лідера.

Він також запропонував євроінститутам "бути частиною рішення, а не проблеми".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА