18:48 20.11.2023

Майже кожен другий ветеран вважає, що суспільство не поважає його, а держава не виконує своїх зобов'язань

2 хв читати
Майже кожен другий ветеран вважає, що суспільство не поважає його, а держава не виконує своїх зобов'язань

Частка українських ветеранів, переконаних у відсутності поваги до них з боку суспільства, зросла з 25,4% до 44,1% з лютого до жовтня поточного року, свідчать результати чергового онлайн-опитування "Портрет ветерана", представленого Українським ветеранським фондом (УВФ) Міністерства у справах ветеранів України в понеділок.

Відповідаючи на запитання, чи виконує сьогодні держава свої зобов'язання перед ветеранами, 44,6% респондентів відповіли негативно, лише 18,8% позитивно. З лютого відсоток ветеранів, які вважають, що держава абсолютно не виконує своїх зобов'язань перед ними, зріс удвічі (з 8,3% до 21,4%), повідомляють у пресслужбі УВФ.

"Різниця в результатах, яку ми відстежуємо, свідчить про стигматизацію образу ветерана. Коли розпочинається стигматизація (а вона вже почалася), з нею потрібно оперативно працювати. Пояснювати суспільству, що образ ветерана не єдиний. Ветерани всі різні, а проблеми індивідуальні. І їх потрібно вирішувати разом. Наприклад у тісній співпраці з громадянським суспільством, як це працює у США", - зазначила в.о. виконавчого директора УВФ Руслана Величко-Трифонюк.

У пресслужбі фонду зазначають, що поточне опитування засвідчило актуальність для ветеранів таких ризиків як: проблеми з фізичним здоров'ям і труднощі з отриманням медичної допомоги - 55,2% респондентів; психоемоційна нестабільність - 53,8%; відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю - 53,2%; нерозуміння суспільства - 46,6%; проблеми з оформленням соціальних пільг - 44,5%; відсутність роботи - 42,5%. Переважно малоймовірною респонденти вважають появу таких явищ, як порушення законів, участь у злочинності - 36,6% та самогубства - 29,1%.

Однією з найпоширеніших потреб ветеранів у цивільному житті залишається необхідність працевлаштування. За результатами опитування аналітики УВФ помітили стійку невпевненість у поверненні до свого робочого місця після демобілізації.

"Судячи з цифр систематичних опитувань, дедалі більше громадян звертаються за державними послугами, оцінюють їх якість із різних позицій. Висока якість послуг має бути нормою для держави... Маємо створити комплексну реформу законодавства у сфері ветеранських політик, впроваджувати глобальні та локальні проєкти", - зазначив радник міністра у справах ветеранів України Олексій Тарабукін.

"Наразі у громадах завдяки помічникам ветерана ми бачимо два ключові запити. По-перше, це підтримка ветеранів, які проходять лікування та реабілітацію в шпиталях... По-друге, це комунікація в громадських просторах щодо потреб і запитів ветеранів та членів їхніх родин. Це дослідження є навігатором про те, як виходити на індивідуальну політику ветерана та реальні можливості громади", - зазначила заступниця директора департаменту цифрового розвитку та трансформацій Мінветеранів Надія Адаменко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА