13:04 21.11.2023

У ДБР повідомляють, що на фінішній прямій розслідування "справ Майдану"

3 хв читати
У ДБР повідомляють, що на фінішній прямій розслідування "справ Майдану"

У жовтні поточного року Державне бюро розслідувань (ДБР) скерувало до суду масштабну справу щодо обвинувачення колишнього керівництва держави у скоєнні злочинів проти учасників Революції гідності та наразі перебуває на фінішній прямій розслідувань "справ Майдану", зазначають у відомстві.

"ДБР перебуває на фінішній прямій розслідування справ Майдану. У жовтні ДБР завершило розслідування щодо найбільшої справи Майдану. Це масштабна справа щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 - 20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду", - повідомляється в телеграм-каналі Бюро у вівторок.

За інформацією відомства, у скоєнні цих злочинів обвинувачують членів злочинної групи - колишніх президента України, міністра внутрішніх справ України, заступника міністра внутрішніх справ України, голову СБУ, першого заступника голови СБУ - керівника Антитерористичного центру, міністра оборони України, начальника Головного управління - командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, в.о. начальника ГУ МВС України в м. Києві, заступника начальника ГУ МВС України - начальника міліції громадської безпеки, командира підрозділу "Беркут" при ГУ МВС України в м. Києві.

"Встановлено, що вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту", - ідеться в повідомленні.

Також, зазначають у відомстві, посадовці організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції", а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без будь-яких законних підстав.

"Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, зокрема до смерті 67 цивільних осіб. Загалом постраждали 887 осіб та 132 правоохоронців. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень", - інформують у ДБР.

Загалом у 2023 році скеровано до суду 28 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

За інформацією відомства, найближчим часом постануть перед судом і безпосередні виконавці розстрілів активістів Майдану. ДБР завершило розслідування стосовно 13 колишніх правоохоронців.

"20 лютого 2014 р. у самому серці столиці міліціонери спецроти виконали наказ вищого керівництва і почали стріляти в мирних учасників мітингу. Тоді загинули 48 громадян, а 90 дістали поранень. На сьогодні колишні співробітники міліції обвинувачуються в перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, умисному вбивстві та викраденій табельній зброї. Слідству відомо, що обвинувачені переховуються на території країни-агресора і стали громадянами РФ, але це не звільняє їх від відповідальності", - уточнюється в повідомленні.

За результатами розслідування злочинів, скоєних у зв'язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, у 2023 році повідомлено про підозру 66 особам.

Офіс генерального прокурора України, зі свого боку, наголошує, що у "справах Майдану" "встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на колишнє керівництво української спецслужби". "Повідомлено про підозру 20 співробітникам ФСБ Росії. Серед підозрюваних - шість генералів, зокрема генерал армії", - зазначено в повідомленні прокуратури в телеграм-каналі.

Також, як інформують в Офісі генпрокурора, суди у "справах Майдану" винесли дев'ять обвинувальних вироків щодо 14 осіб. Зокрема, щодо безпосередніх виконавців масових розстрілів - співробітників роти спеціального призначення "Беркут". Уперше за такими справами одного з них засуджено до довічного позбавлення волі.

Наразі прокурори профільного Департаменту забезпечують підтримання публічного обвинувачення у 139 судових справах стосовно 283 осіб.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА