07:47 24.11.2023

Сині кити повертаються в заповідник на Сейшельських островах

2 хв читати
Сині кити повертаються в заповідник на Сейшельських островах

За два польові сезони вчені з Університету Сейшельських островів, Міжнародного університету Флориди та Університету штату Орегон зареєстрували у водах Сейшельських островів 23 види китів, зокрема синіх.

За останні п'ять років було зроблено п'ять підтверджених спостережень синіх китів, повідомляє в четвер BBC Wildlife Magazine.

Сейшельські острови були мисливським угіддям радянських китобоїв у 20 столітті. Після приєднання до Міжнародної китобійної комісії 1978 року країна успішно лобіювала захист Індійського океану від китобійного промислу. Рік потому, 1979 року, країна стала частиною Китового заповідника в Індійському океані.

Протягом багатьох років про поширення китоподібних у західній тропічній частині Індійського океану було мало що відомо. Тепер нові дослідження підтвердили присутність синіх китів у водах Сейшельських островів, що дає надію на майбутнє.

"Ніколи в житті я б не подумала, що найбільша тварина на планеті Земля курсує нашими океанами тут, на Сейшельських островах", - сказала пані Ділліс Пупоно, наукова співробітниця Дослідницького центру Д'Арроса Фонду порятунку нашого моря (SOSF-DRC).

Доктор Джеремі Кішка, професор біології в Міжнародному університеті Флориди і науковий співробітник Центру біорізноманіття та охорони островів при Університеті Сейшельських островів, додав: "Сині кити перебувають під захистом, тому що на них більше не полюють за законом, але вони все ще стикаються з низкою загроз. Судноплавний рух спричиняє шумове забруднення і може призвести до зіткнень. Зміна клімату змінює розподіл і достаток їхнього основного продукту харчування - криля".

Із чотирьох відомих нам підвидів саме карликовий синій кит відвідує Сейшельські острови. "Тепер нам необхідно активізувати наші дослідницькі зусилля, щоб оцінити чисельність цих синіх китів і з'ясувати, чому вони віддають перевагу водам Сейшельських островів. Нам також необхідно підвищувати обізнаність і допомагати уряду краще захищати їх", - сказав д-р Кішка.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА