20:04 28.11.2023

Розроблювана стратегія морської безпеки України, зачіпає інтереси країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні

3 хв читати
Розроблювана стратегія морської безпеки України, зачіпає інтереси країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні

Стратегія морської безпеки України, яка перебуває в процесі остаточного обговорення, зачіпає інтереси країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні, але також йдеться про Середземноморський регіон, повідомив спікер Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

"Взагалі цей документ зачіпає інтереси України не лише в Азово-Чорноморському регіоні, йдеться і про Середземноморський регіон. Відповідно навіть про Світовий океан, де є інтереси України", - розповів спікер на брифінгу в Одесі у вівторок.

Як зазначив Плетенчук, це фундаментальний документ України щодо судноплавства та основних напрямів розвитку країни в морській сфері, і національне законодавство необхідно буде адаптувати під цю стратегію.

"Станом на зараз триває розробка стратегії морської безпеки України. Зараз вона ще на затвердженні. РНБО вже представляла проєкт цього документа в загальних рисах без подробиць за змістом", - зазначив спікер.

За словами Плетенчука, стратегія торкається безлічі сфер і стосується не лише морів і річок, але зокрема і шельфів, зокрема газоносних, морських кордонів, портової інфраструктури. Так, документ розбитий на кілька розділів, що включають основи стратегії морської безпеки і загрози та передбачає захист економічних інтересів країни.

"Крім різноманітних сфер, які стосуються інтересів на воді і які позначені в стратегії, Військово-морським силам, звісно, приділяється частина, що відповідає за безпеку. У стратегії також зазначено і план щодо майбутнього розвитку ВМС ЗСУ, відповідно також згадується і Морська охорона Держприкордонслужби", - сказав Плетенчук.

Крім того, у стратегії йдеться "про вектор на напрям розвитку безекіпажних технологій" і забезпечення наукової та промислової галузей відповідно. Також у документі йдеться про підготовку кадрів, "підтягування" нормативної бази та дотримання міжнародних нормативних документів.

За словами Плетенчука, багато уваги в стратегії приділено створенню платформ із взаємодії з країнами ЄС і НАТО. "Це стосується багатьох сфер: від спільного патрулювання до міжнародних платформ для розв'язання гуманітарних проблем в Азово-Чорноморському регіоні", - поінформував речник ВМС.

Також серед напрямів забезпечення і завдань зазначено нарощування можливостей для стримування агресора.

"Розвиток ВМС. Важливий елемент тут, що зазначається розвиток ВМС з усіма родами і видами, щоб ВМС могли гарантувати всі види безпеки, починаючи від води і закінчуючи узбережжям, ППО. Це все закладено в цій стратегії", - пояснив Плетенчук.

Також, у документі закладається розвиток кораблебудування і суміжних сфер (ремонт, наукові дослідження).

"Із цікавих фактів також є - створення умов, зокрема в українському законодавстві, щодо розміщення в майбутньому військово-морських баз або військових баз іноземних країн на території деокупованого Криму... Для цього, відповідно, потрібно буде змінювати основний закон України", - сказав Плетенчук.

Раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що проєкт Стратегії морської безпеки "передбачає амбітну мету - зробити Україну морською державою".

Проєкт документа було розглянуто та ухвалено на засіданні РНБО України 2022 року, однак через суттєві зміни ситуації в Балто-Чорноморському регіоні проєкт відкликали на доопрацювання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА