13:24 30.11.2023

Використання в назві Національної музакадемії імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики - УІНП

2 хв читати
Використання в назві Національної музакадемії імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики - УІНП

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) з визначення приналежності об'єктів до символіки російської імперської політики заявляє, що подальше використання в назві Національної музичної академії України імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики.

"На сьогодні П.І. Чайковський є найвідомішим у світі російським композитором, а отже - символом російської культури та культурним маркером "руского міра". З огляду на історичну ретроспективу та реалії збройної агресії, що проводиться з 2014 року державою-агресором РФ проти України з метою ліквідації української державності та знищення самобутності українського народу, спроби "українізувати" російського композитора Чайковського і його творчість навіюють сприйняття української культури як вторинної та залежної від російської", - йдеться у висновках експертної комісії.

Наголошується також, що такий підхід працює на штучне нівелювання відмінності між українською та російською національними ідентичностями, що повністю вкладається в російську ідеологему про "єдиний народ" зі спільною історією, культурою і становить реальну загрозу національній безпеці України.

Крім того, у комісії наголосили на політичних мотивах присвоєння у 1940 році під час святкування 100-річного ювілею Чайковського Київській державній консерваторії імені російського композитора, що є складовою російської імперської політики, спрямованої на нав'язування використання російської мови, пропагування російської культури як вищої порівняно з іншими національними мовами та культурами.

"Назва Національна музична академія України імені П. І. Чайковського, згідно з частиною першою статті 2 закону, містить символіку російської імперської політики, а подальше функціонування цієї назви з використанням імені П. І. Чайковського є пропагандою російської імперської політики", - наголошується у висновках.

Як повідомлялося, у липні 2022 року Експертна рада Мінкульту рекомендувала відмовитися від імені Чайковського в назві Національної музакадемії. Водночас збори працівників академії 26 грудня 2022 року вирішили, що позбавлення назви закладу імені Чайковського потребує додаткового вивчення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА