17:16 06.12.2023

Припинення Варшавою слідства у справі про переселення в 1947 р. жителів південно-східної Польщі є спробою реабілітації операції "Вісла" - УІНП

2 хв читати
Припинення Варшавою слідства у справі про переселення в 1947 р. жителів південно-східної Польщі є спробою реабілітації операції "Вісла" - УІНП

В Українському інституті національної пам'яті (УІНП) заявляють, що рішення польської сторони щодо припинення слідства у справі про переселення 1947 року жителів південно-східної Польщі є спробою реабілітації операції "Вісла".

"28 листопада на офіційному сайті Інституту національної пам'яті Польщі було оприлюднене рішення, яким прокурор відділу комісії розслідування злочинів проти польського народу в Ряшеві припинив слідство у справі про переселення в 1947 році в рамках акції «Вісла» жителів південно-східної Польщі, зокрема українців. Це рішення викликало широкий резонанс у Польщі та Україні. Зокрема через те, що в аргументації до цього рішення здійснена спроба виправдати злочини комуністичного режиму у Польщі, які демократична польська влада вже неодноразово засуджувала на найвищому політичному рівні", - йдеться в повідомленні прес-служби УІНП.

В Інституті наголошують, що таке рішення та його обґрунтування повністю суперечить усталеному науковому погляду на події і в Україні, і в Польщі.

"УІНП прикро вражений вищезазначеним рішенням прокурора у справі, яка розслідувалася за поданням представників української громади у Польщі, а також загалом стривожений тенденцією до політизації історії й вибіркового підходу до джерел про українсько-польські взаємини, яку спостерігаємо протягом останніх років у Польщі", - ідеться в повідомленні.

Водночас, з огляду на реакцію на рішення у справі про операцію "Вісла" всередині польського суспільства, в Інституті впевнені, що ця тенденція не відображає настроїв і ставлення з боку громадянського суспільства в Польщі.

"Переконані, що цивілізований і чесний діалог щодо минулого, а також неупереджені дослідження допоможуть належним чином кваліфікувати навіть найдраматичніші події історії ХХ століття, адже чесність і обізнаність є найкращими підставами для порозуміння й дружби між українцями та поляками", - підсумували в УІНП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА