14:27 20.12.2023

Голові ЦВК і двом російським політтехнологам заочно повідомлено про підозру за організацію незаконних виборів в окупованих районах

2 хв читати
Голові ЦВК і двом російським політтехнологам заочно повідомлено про підозру за організацію незаконних виборів в окупованих районах

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру голові центральної виборчої комісії РФ Еллі Памфіловій, причетній до масштабної фальсифікації незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях України, а також двом її спільникам.

"До протиправної діяльності вона залучила двох своїх підлеглих - кремлівського політтехнолога Павла Андреєва, якого у 2021 році призначили представником російської ЦВК, та його колегу Людмилу Маркіну. За вказівкою Памфілової вони брали участь у створенні окупаційних тервиборчкомів і штучній легітимізації фейкового плебісциту. Для цього обидва фігуранти голосували за створення псевдовиборчих установ у захопленій частині України із залученням до їхнього складу місцевих колаборантів. Після проведення зрежисованих виборів підлеглі Памфілової особисто засвідчували сфабриковані результати примусового волевиявлення", - повідомляється в телеграм-каналі СБУ в середу.

Також встановлено, що Памфілова безпосередньо організовувала фінансування нелегальних окупаційних виборчкомів, зокрема видачу зарплат їхнім представникам і витрати на виготовлення бюлетенів.

Усім трьом російським чиновникам слідчі Служби безпеки повідомили про заочну підозру за статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни, вчинені за попередньою змовою групи осіб); ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинені за попередньою змовою групи осіб).

Раніше, у серпні поточного року, Памфілова вже отримала заочну підозру за матеріалами СБУ за підготовку незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях України.

Оскільки фігуранти перебувають на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України, зазначили у спецслужбі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА