11:09 21.12.2023

Кубраков обговорив питання блокади польського кордону з новопризначеним міністром інфраструктури Польщі

2 хв читати

Віцепрем'єр-міністр із відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков обговорив із новопризначеним міністром інфраструктури Польщі Даріушем Клімчаком у Варшаві блокаду польського кордону.

"Провели першу зустріч із новопризначеним міністром інфраструктури Польщі Даріушем Клімчаком у Варшаві. Обговорювали декілька питань транспортної сфери, але головна тема - розблокування кордону", - написав Кубраков на сторінці у фейсбуці у четвер.

За його словами, українська сторона презентувала ключові цифри та аналітичні дані щодо вантажних перевезень українських і польських перевізників, які свідчать, що проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Також, за його словами, обговорювалося питання створення окремої електронної черги для порожніх фур на пункті пропуску "Ягодин - Дорогуськ".

Віцепрем'єр уточнив, що реєстрація в окрему чергу розпочалася з понеділка, проте практичний ефект побачити неможливо, оскільки кордон заблоковано. За даними Кубракова, за добу з Ягодина виїхали три вантажівки.

Він наголосив, що Україна збільшила термін реєстрації для вантажівок на іноземній реєстрації з 20 до 60 діб. Відповідне рішення стало можливим завдяки роз'ясненню Державної митної служби, яке було направлено регіональним митницям.

"Обговорили аргументи та позицію польської сторони. Важливо дійти до єдиного розуміння цифр і даних щодо перевезень та частки ринку, які займають наші та польські перевізники", - написав Кубраков.

Він повідомив, що на тижні має відбутися ще одна зустріч із представниками Польщі в Києві.

Як повідомлялося, польські перевізники розпочали блокаду ПП "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова" та "Рава-Руська - Гребенне" 6 листопада, а 22 листопада до протесту долучилася організація Oszukana Wieś ("Ошукане село"), яка заблокувала ПП "Шегині-Медика". Поза блокадою залишилися тільки пункти для пропуску порожнього транспорту і пункти для малотоннажних автомобілів.

Голова гміни Дорогуська розпустив акцію протесту польських перевізників 11 грудня о 14:00 за Києвом, а пізніше відмовився задовольнити нову заяву про протест. Однак 15 грудня місцевий польський суд скасував це рішення, що дозволило протестувальникам відновити блокаду 18 грудня.

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною "транспортного безвізу" для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року. Однак на окремих пунктах уже є дозволи щодо її продовження до лютого, а нова блокада ПП "Дорогуськ-Ягодин", за даними польських ЗМІ, анонсована до березня включно. Українська сторона сподівалася на розблокування кордону після приходу в Польщі до влади на початку минулого тижня нового уряду під проводом Дональда Туска, однак, окрім Дорогуська, цього більше ніде не сталося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

УЗ відключила підсвічування п'яти найбільших вокзалів країни для зменшення споживання електроенергії

Alyona Alyona & Jerry Heil зі сцени у фіналі "Євробачення-2024": Єдності для світу, мир і свободу для України

Вибух у Броварах стався під час затримання правопорушника, який кинув гранату в поліцейського - МВС

Членство в НАТО є життєво важливим для української державності - Порошенко

У Броварах Київської області прогримів вибух, попередньо, постраждало двоє людей

ПРИЛІТ У ПЕРЕДМІСТІ ХАРКОВА - ТЕРЕХОВ

У ХАРКОВІ БУЛО ЧУТИ ВИБУХ - МЕР ТЕРЕХОВ

Армія РФ за добу завдала семи ракетних і 74 авіаційних ударів, обстріляла понад 120 населених пунктів України

У Німеччині обговорюють залучення ППО НАТО для захисту неба над західними областями України

За добу відбулося 108 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 28 атак ворога, на авдіївському - понад 20

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА