20:15 26.12.2023

Ізраїль завдав авіаударів по таборах біженців у центрі Гази

4 хв читати
Ізраїль завдав авіаударів по таборах біженців у центрі Гази

Ізраїльська авіація здійснила бомбардування таборів біженців у центральній частині Сектору Гази, продовжує бойові дії на півночі анклаву і в місті Хан-Юніс на півдні, повідомляє у вівторок Associated Press (AP).

За словами жителів центральної Гази, в ніч на вівторок Ізраїль застосовував авіацію та артилерію проти таборів біженців Нусейрат, Аль-Магазі, Бурейдж. Також ізраїльські військові вдень наказали жителям центральних районів Гази, включно з Бурейджем, евакуюватися до сусіднього міста Дейр-ель-Балах.

На півночі війська концентрують зусилля на кварталі міста Газа Дарадж-Туффа - його вважають одним з оплотів угруповання ХАМАС. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) намагається знищити тут до 70% інфраструктури угруповання, а решту залишити для майбутніх операцій меншої інтенсивності.

Минулої неділі МОЗ Гази повідомляло про загибель щонайменше 70 осіб у таборі Аль-Магазі, ХАМАС напередодні стверджувало, що ЦАХАЛ завдав у цій зоні 50 ударів, зокрема по табору Нусейрат.

Водночас в Управлінні верховного комісара ООН з прав людини (УВКПО) розкритикували авіаудари Ізраїлю по центральній частині Гази. "Ми вкрай сзанепокоєні безперервним бомбардуванням ізраїльськими військами центру Гази... Усі атаки мають відбуватися в суворій відповідності до міжнародного гуманітарного права, включно з розрізненням цілей, пропорційністю, запобіжними заходами", - сказав на брифінгу представник УВКПО Сейф Маганго.

Він зазначив, що удари пошкодили під'їзні дороги до таборів біженців, що ускладнює підвезення необхідних вантажів, а переповнені лікарні та укриття працюють на межі можливостей.

Водночас у вівторок в анклаві знову зник телефонний зв'язок та інтернет.

У вівторок начальник Генштабу ЦАХАЛ Герці Га-Леві після відвідування анклаву сказав, що військові близькі до нейтралізації батальйонів ХАМАС на півночі, розширюють активність у центрі та на півдні Гази. При цьому він зазначив, що операція триватиме ще місяці.

"У війни є необхідні й непрості в досягненні цілі, вона йде в складному оточенні. Тому війна триватиме ще багато місяців... немає магічних рішень, легких шляхів у знищенні терористичної організації, окрім наполегливої та рішучої боротьби", - наводить The Times of Israel слова Га-Леві.

Га-Леві пообіцяв, що ЦАХАЛ добереться до керівників ХАМАС, навіть якщо на це підуть місяці.

Глава Міноборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що Ізраїлю доводиться вести боротьбу проти загроз одразу з кількох фронтів - у Газі та на Західному березі річки Йордан, у Лівані, Сирії, Іраку, Ємені та Ірані. Виступаючи на засіданні комісії Кнесету з питань закордонних справ і безпеки, Галлант наголосив, що без досягнення цілей війни населення не захоче повертатися до прикордонних із Газою та Ліваном районів, занепокоєння про свою безпеку виникне і в інших жителів Ізраїлю. Голова Юлій Едельштейн, у свою чергу, зазначив, що громадськості слід бути готовою до затяжної операції.

У вівторок тривав обмін ударами між ЦАХАЛ і рухом "Хезболла" в районі ізраїльсько-ліванського кордону. У ЦАХАЛ заявили, що запущена з Лівану протитанкова ракета поранила дев'ятьох солдатів, коли вони рятували пораненого мирного жителя, який потрапив під перехресний вогонь. Загалом, за даними AP, із 7 жовтня в Лівані загинули приблизно 150 осіб, включно з 17 мирними жителями, в Ізраїлі - щонайменше дев'ятеро солдатів і четверо цивільних осіб.

Крім того, напередодні іранська влада повідомила, що удар Ізраїлю по передмістю Дамаска призвів до загибелі високопоставленого військового радника іранського Корпусу Вартових Ісламської революції Сеєда Разі Мусаві. Потім у вівторок сирійські збройні сили повідомили, що перехопили вісім БПЛА, запущених терористами, по армійських позиціях і містах у провінціях Алеппо та Ідліб.

Кількість жертв у Секторі Гази, за оновленими даними палестинського МОЗ, сягнула 20 тис. 915 осіб. Із 7 жовтня поранення дістали 54 тис. 918 осіб.

7 жовтня ХАМАС здійснила напад на Ізраїль. Жертвами атаки стали понад 1,2 тис. осіб, іще 240 осіб були взяті в заручники. У відповідь ЦАХАЛ розпочав військову операцію проти ХАМАС. Із 24 листопада в Газі діяв режим припинення вогню, але сторонам не вдалося домогтися його продовження і бойові дії поновилися 1 грудня. Із 20 жовтня ЦАХАЛ веде сухопутний наступ у Газі, за твердженнями ізраїльської влади, під час нього загинув 161 військовослужбовець.

Ці події призвели до того, що низка угруповань на Близькому Сході активізувала атаки проти американських сил в Іраку і Сирії. Єменські заколотники-хусити, зі свого боку, стали обстрілювати судна в Червоному морі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА