19:40 17.01.2024

США знову занесли хуситів до списку глобальних терористів, готові в разі припинення атак почати перегляд рішення

4 хв читати
США знову занесли хуситів до списку глобальних терористів, готові в разі припинення атак почати перегляд рішення

Адміністрація США ухвалила рішення повернути угруповання єменських хуситів "Ансар Аллах" до Особливого списку глобальних терористів (SDGT), з якого його вилучили в лютому 2021 року, так само як зі списку іноземних терористичних організацій (FTO), повідомляє в середу CNN.

"Ми вважаємо, що занесення до SDGT - це наразі підходящий засіб із метою чинити тиск на хуситів", - цитує телеканал неназваного високопоставленого представника американської влади.

"Якщо хусити припинять атаки, ми можемо розглянути скасування цього статусу", - уточнив телеканалу "Аль-Арабія" інший представник влади.

В адміністрації уточнили, що включення до SDGT дає можливість Вашингтону більш цілеспрямовано діяти проти заколотників, які атакують судна в Червоному морі, і водночас мінімізувати ризики для постачання гумдопомоги в Ємен. За інформацією Всесвітньої продовольчої програми ООН, у 2023 році 21,6 млн жителів Ємену - приблизно дві третини населення - потребували допомоги. Також у Вашингтоні не хотіли б, щоб його рішення порушило крихке перемир'я між хуситами та арабською коаліцією на чолі з Саудівською Аравією.

Однак цього разу хуситів не стали відносити до FTO. SDGT і FTO мають на увазі економічні санкції, включно із заморожуванням активів, однак FTO також вводить імміграційні заборони щодо всіх членів організацій зі списків, а також дає право застосовувати санкції проти тих, хто надає матеріальну підтримку цим організаціям.

Офіційні особи в американській адміністрації запевняють, що повернення "Ансар Аллах" до SDGT не завадить взаємодії з хуситами.

"Оголошення такого статусу для структури або навіть фізичної особи не зупинить адміністрацію США від діалогу з ними. Ми закликатимемо хуситів припинити атаки, і ми хотіли б продовжити наше спілкування так, щоб воно вело до міцного миру в Ємені", - цитує "Аль-Арабія" ще одного представника американської влади.

7 жовтня 2023 року угруповання ХАМАС здійснило напад на Ізраїль. У відповідь Ізраїль почав операцію проти ХАМАС. Ці події призвели до того, що низка угруповань на Близькому Сході активізувала атаки проти американських сил в Іраку та Сирії. Єменські заколотники-хусити, своєю чергою, стали обстрілювати судна в Червоному морі. Минулого тижня США і Велика Британія завдали серію авіаударів по військових об'єктах, що належать хуситам у Ємені, у відповідь на їхні тривалі напади на судна. Удари США продовжилися й пізніше.

Тим часом бої між ХАМАС і Армією оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) тривають по всій Газі. В анклаві шостий день не функціонують зв'язок та інтернет, що стало найтривалішим збоєм у роботі телекомунікацій із 7 жовтня. Крім того, палестинське МОЗ повідомило, що за останні 24 години в лікарні, які ще працюють, надійшли 163 загиблих і 350 поранених. Загальна кількість жертв зросла до 24 тис. 448, кількість поранених перевищила 60 тис. осіб. Однак у статистиці МОЗ Гази не робиться різниці між цивільним населенням і членами палестинських збройних угруповань. У міністерстві також вважають, що безліч убитих і постраждалих залишається під завалами, але дістатися до них не виходить через бої.

Також стало відомо про загибель семи палестинців під час рейдів ЦАХАЛ на Західному березі річки Йордан у ніч на середу. Зі свого боку влада Йорданії заявила, що в середу внаслідок ізраїльського авіаудару в місті Хан-Юніс серйозно пошкоджено польовий шпиталь, переданий йорданською армією. Пораненого співробітника лікарняного персоналу евакуюють до Йорданії.

Глава Міноборони Ізраїлю Йоав Галлант у середу заявив, що ЦАХАЛ продовжить бій із ХАМАС аж до її повної ліквідації, інакше "ізраїльтяни не зможуть жити в Державі Ізраїль". Він зазначив, що лише застосування військової сили дасть змогу повернути назад заручників, які перебувають у ХАМАС.

Водночас раніше повідомлялося, що Ізраїль погодив із ХАМАС доставку ліків заручникам, яких утримують у Секторі Гази, в обмін на дозвіл на ввезення медикаментів і гуманітарної допомоги цивільним на території анклаву. Потім стало відомо, що Франція і Катар направили медикаменти для десятків ізраїльських заручників, яких утримує в полоні ХАМАС.

Виступаючи на форумі в Давосі в середу, держсекретар США Ентоні Блінкен знову пояснив, що створення палестинської держави дасть змогу домогтися стабілізації ситуації на Близькому Сході і гарантує безпеку Ізраїлю в довгостроковій перспективі. Одночасно з тим, запевнив держсекретар, така інтеграція регіональних держав ізолює Іран і підпорядковані йому сили, включно з хуситами. Водночас Блінкен зазначив, що саме Ізраїлю вирішувати, чи скористається він цим шансом.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив CNN під час форуму, що розв'язання проблеми Гази дасть змогу домагатися деескалації і в інших частинах Близького Сходу. Генсек висловив особливе занепокоєння у зв'язку із ситуацією в Лівані: ліванський шиїтський рух "Хезболла" регулярно проводить обстріли ізраїльської території, Ізраїль відповідає на атаки, але обидві сторони утримуються від інтенсивних боїв. "Абсолютний пріоритет - уникнути важкої конфронтації в Лівані, яка спустошить країну", - сказав Гутерреш.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА