19:39 19.01.2024

Спеціальна міжкомітетська робоча група із захисту об'єктів культурної спадщини створюється у ВР

3 хв читати
Спеціальна міжкомітетська робоча група із захисту об'єктів культурної спадщини створюється у ВР

У Верховній Раді створюють спеціальну міжкомітетську робочу групу із захисту об'єктів культурної спадщини, повідомила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (партія "Слуга народу").

Як уточнила Шуляк агентству "Інтерфакс-Україна", завдання спеціальної робочої групи - напрацювати законодавчі зміни, які допоможуть вирішити проблему довільного знищення пам'яток, яка хоча й загострилася внаслідок російської збройної агресії, але не є новою для України внаслідок дій забудовників і сумнівних рішень місцевих рад.

"Для нашої країни важливо на законодавчому рівні запобігти знищенню пам'яток культурної спадщини. Лише в Києві десятки об'єктів стали об'єктом зазіхань недобросовісних забудовників минулого року. Наразі під загрозою садиба 1893 року на вул. Михайлівська, 18, 140-річна пам'ятка архітектури - будинок Осипа Родіна, що на вул. Гончара, 71, 150-річний об'єкт культурної спадщини, що розташований на вул. Волоська, 2/21/19. А Київрада, своєю чергою, періодично підтримує знесення пам'яток архітектури задля виділення землі під забудову", - зазначила голова комітету.

До робочої групи увійдуть члени парламентського комітету з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також комітету гуманітарної та інформаційної політики. Крім того, до її роботи залучать народних депутатів, представників апарату Верховної Ради, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення), Міністерства культури та інформаційної політики, Офісу президента, центральних і місцевих органів влади, а також профільні асоціації, науковців й експертів у сфері культурної спадщини.

"Наша мета - знайти всі законодавчі шпаринки, що дозволяють знищувати пам'ятки заради нового будівництва. Знайти, ліквідувати їх і сформулювати нове, чітке і зрозуміле законодавче поле без шпарин для його обходу", - зазначила Шуляк.

Вона додала, що про необхідність напрацювати законодавчі зміни щодо вирішення проблем і викликів у сфері захисту культурної спадщини неодноразово говорили і в профільних міністерствах, і з громадськістю. Причому останніми роками саме завдяки громадському розголосу вдалося запобігти знищенню деяких важливих пам'яток.

Крім напрацювань нового законодавства, що забезпечує гідний рівень захисту об'єктів культурної спадщини, потрібно створити умови для синхронізації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) у складі електронного містобудівного кадастру з Державним реєстром нерухомих пам'яток України, робота над створенням якого триває вже майже два роки, наголошується в повідомленні. Наприкінці минулого року розробники презентували напрацювання для нього - інформаційно-комунікаційну систему, наповнення якої наразі завершують облдержадміністрації. Вони вносять і самі пам'ятки, і облікові дані щодо кожної з них, і перевіряють наявність необхідної документації на них.

"Щоб ця система стала повноцінним реєстром, до якого будь-хто зможе зайти і подивитися дані по тій чи іншій пам'ятці, ще належить провести колосальну роботу. Насамперед внести в неї всі пам'ятки та документацію на них, потім дані за пам'ятками з паперових носіїв потрібно буде перевірити на достовірність, тобто верифікувати. Також необхідно легалізувати порядок ведення цього реєстру, щоб виписки з нього могли використовуватися для здійснення управлінської діяльності (для землевпорядників, будівельних проєктів, охорони культурної спадщини тощо), розробити необхідні для цього підзаконні акти", - резюмувала нардеп.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА