15:09 01.02.2024

Зеленський у зверненні до учасників саміту Євроради: Потрібна ваша єдність щодо створення Фонду допомоги Україні на EUR5 млрд строком на 4 роки

2 хв читати
Зеленський у зверненні до учасників саміту Євроради: Потрібна ваша єдність щодо створення Фонду допомоги Україні на EUR5 млрд строком на 4 роки

Президент України Володимир Зеленський подякував ЄС за одностайність у схваленні інструменту Ukraine Facility на суму EUR50 млрд на чотири роки в межах євробюджету для зміцнення української стійкості, водночас закликав європейських політиків до єдності в питанні створення окремого Фонду допомоги (Ukraine Assistance Fund) на EUR5 млрд на ті самі строки.

"Агресія Росії проти Європи, що була розпочата Москвою на європейському фронті, поповнилася черговим спільником Росії, а саме – снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Вони вже б'ють по наших містах - на додаток до іранських "шахедів", які руйнують нашу цивільну інфраструктуру. Розвідка підтверджує, що Росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна", - заявив він у своєму відеозверненні в четвер.

Водночас, як наголосив президент, "на жаль, реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується".

"Це прояв глобальної конкуренції, у якій Європа не має права програти. І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund (Фонду допомоги Україні - ІФ-У) у межах нашого з вами Європейського фонду миру", - сказав Зеленський.

"Це така надійність і довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менш як 5 мільярдів євро на рік, термін - чотири роки. Чіткий пріоритет", - додав він.

Звертаючись до учасників саміту, глава держави також закликав до "дієвої участі в підготовці Глобального саміту миру", який має відбутися у Швейцарії.

"Сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантику і по всьому світу, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким", - резюмував він.

Як повідомлялося, 1 лютого в Брюсселі відбувається саміт Європейської Ради. Як уже повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель, 27 лідерів країн Євросоюзу домовилися про додатковий пакет підтримки України (Ukraine Facility) розміром EUR50 млрд у межах бюджету ЄС. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА