19:24 14.02.2024

Аббас закликав угруповання ХАМАС укласти угоду з Ізраїлем, щоб уникнути військової операції в Рафаху

2 хв читати
Аббас закликав угруповання ХАМАС укласти угоду з Ізраїлем, щоб уникнути військової операції в Рафаху

Глава Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуд Аббас закликав радикальне палестинське угруповання ХАМАС якнайшвидше досягти з Ізраїлем домовленості про обмін заручниками та полоненими, щоб уникнути ще більшого загострення ситуації в Секторі Гази.

"У світлі масштабної війни проти палестинського народу в Секторі Гази і на Західному березі річки Йордан, включно зі Східним Єрусалимом, ми закликаємо ХАМАС швидко завершити операцію з обміну полоненими, щоб позбавити палестинський народ катастрофи, не менш страшної, ніж Накба 1948 року (масовий вихід палестинців після арабсько-ізраїльської війни 1948 року), і уникнути окупації Ізраїлем міста Рафах", - заявив Аббас, якого цитують у середу палестинські ЗМІ.

Глава ПНА також закликав адміністрацію США та арабські країни "серйозно працювати з тим, щоб домовленість була досягнута якомога швидше і дала змогу захистити палестинський народ від лиха спустошливої війни".

7 жовтня 2023 року ХАМАС здійснило напад на Ізраїль. Жертвами атаки стало понад 1,2 тис. осіб, ще 240 було взято в заручники. У відповідь Ізраїль почав військову операцію проти ХАМАС у Газі. За даними влади анклаву, кількість жертв ізраїльської операції перевищила 28,5 тис. осіб, понад 68 тис. було поранено.

Наразі ізраїльська армія готується до штурму міста Рафах на півдні Сектору Гази біля кордону з Єгиптом, де ховаються від бойових дій приблизно 1,5 млн із 2,3 млн жителів анклаву. За даними ізраїльської сторони, у місті сховалися решта формувань бойовиків ХАМАС.

ООН і багато країн закликають Ізраїль відмовитися від цих планів.

Аббас заявив, що напад на Рафах "спричинить тисячі жертв, страждання і масовий вихід палестинців".

Минулого тижня стало відомо, що прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу дав наказ підготувати план евакуації мирного населення з Рафаха перед очікуваним ізраїльським наступом.

Тим часом черговий раунд непрямих переговорів Ізраїлю і ХАМАС із питань звільнення утримуваних ХАМАС у Газі заручників і перемир'я, який відбувся напередодні за посередництва США, Єгипту і Катару в Каїрі, завершився без значущих результатів, повідомила в середу CNN із посиланням на американських офіційних представників.

"Переговори щодо заручників, які відбулися у вівторок у Каїрі, були продуктивними та серйозними, але поки що не привели до прориву, який вилився б в остаточну угоду", - ідеться в повідомленні.

За даними CNN, сторони не можуть домовитися про співвідношення кількості палестинських ув'язнених і заручників, які мають бути звільнені в рамках передбачуваної угоди.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністерка економічної співпраці та розвитку Німеччини прибула до Києва

Українські сили стримують просування противника вглиб Красногорівки, територіальних успіхів за останні дні ворог не мав - ОСУВ "Хортиця"

Рада звільнила віцепрем'єра - главу Мінвідновлення Кубракова

Рада підняла штрафи за порушення правил мобілізації

Росіяни за добу 14 разів обстріляли Донеччину

Окупанти обстріляли Середина-Буду та 39 прикордонних сіл у Чернігівській та Сумській областях, є руйнування

У Раді зареєстрували постанову про звільнення Кубракова

Другий півфінал "Євробачення-2024" відбудеться в четвер, Україна цього разу не голосує

В окупованому Криму 30 "свідків Єгови" зазнали кримінального переслідування - Кримська правозахисна група

ВАКС заарештував заступника міністра агрополітики з альтернативою внесення 20 млн грн застави

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА