03:33 19.02.2024

JAXA здійснило запуск нової японської ракети H3

2 хв читати
JAXA здійснило запуск нової японської ракети H3

З космодрому Танегасіма було здійснено успішний запуск другої ракети-носія H3 (H3TF2), повідомляє Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

За даними агентства, запуск ракети зі стартового майданчика було здійснено 17 лютого 2024 року о 9:22:55 (JST) (02:22 за Києвом).

"Політ ракети-носія пройшов відповідно до плану, і другий ступінь ракети-носія H3 було виведено на задану орбіту. Приблизно через 16 хвилин і 43 секунди після старту було підтверджено відокремлення CE-SAT-IE", - ідеться в прес-релізі агентства.

Крім того, на основі даних, отриманих після виходу на навколоземну орбіту другого ступеня, JAXA підтвердило, що було здійснено контрольований відхід другого ступеня, і було підтверджено відокремлення корисного навантаження - демонстраційного апарату Vehicle Evaluation Payload-4 (VEP-4), а також двох супутників малого розміру.

H3 - основна ракета-носій Японії для виведення на орбіту корисного навантаження. Вона замінила в цій якості ракету H2A. За інформацією JAXA, H3 може виводити корисне навантаження масою понад чотири тонни на сонячно-синхронну орбіту і близько восьми тонн на геоперехідну орбіту. Це в 1,3 раза перевищує масу корисного навантаження, яку була здатна виводити ракета H2A.

Ракета H3 розроблена з метою підвищення економічності за рахунок використання комерційних готових виробів, а не ексклюзивних аерокосмічних компонентів. JAXA очікує, що в майбутньому H3 зможе запускати як урядові, так і комерційні місії, і в разі успіху космічне агентство планує запускати її не рідше шести разів на рік протягом наступних двох десятиліть.

Уперше ракету цієї серії запустили в березні минулого року, проте старт закінчився аварією - під час запуску у ракети не ввімкнувся двигун другої ступені, і на неї було передано сигнал про самознищення.

Успішний суботній запуск став для JAXA другою перемогою всього за два місяці після того, як у січні Smart Lander for Investigating Moon, або SLIM, приземлився на місячну поверхню.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА