10:57 27.02.2024

Курси духовно-морального спрямування в закладах освіти мають бути добровільними й не передбачати катехізації - освітній омбудсмен

1 хв читати

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявляє, що курси духовно-морального спрямування в закладах освіти мають бути винятково добровільними для дитини, а також не передбачати катехизацію.

"Церква та релігійні організації мають бути відокремленими від закладів освіти та не втручатися в освітній процес – це визначають і Конституція України, й освітнє законодавство. Але духовно-моральне виховання є важливим для формування світогляду дитини, виховання у неї поваги до різних релігійних груп і релігійних поглядів тощо має здійснюватися правильно, з дотриманням законодавчих вимог і освітніх стандартів", - ідеться в повідомленні пресслужби освітнього омбудсмена.

Зазначається, що в закладах освіти духовно-моральне виховання здійснюється, зокрема, через курси духовно-морального спрямування, які мають бути винятково добровільними для дитини, а також не передбачати катехізації.

"Курси не є вченням віри, не включають релігійних обрядів, не ставлять за мету залучення до певної конфесії. Проте моніторинг медіа та соціальних мереж дозволяє зробити висновки, що нерідко такі курси починають вивчати у закладах освіти без згоди батьків, а їх викладання здійснюють священнослужителі певних конфесій, хоча мають викладати підготовлені вчителі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в омбудсмена зазначили, що подекуди в закладах освіти відбуваються й інші втручання церкви та релігійних організацій у життя та діяльність школи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА