13:38 27.02.2024

Литва поклала відповідальність за безпеку Сувалкського перешийка на Польщу в разі блокади її фермерами литовсько-польського кордону

2 хв читати
Литва поклала відповідальність за безпеку Сувалкського перешийка на Польщу в разі блокади її фермерами литовсько-польського кордону

Підозри польських фермерів у тому, що відправлене з Польщі до Литви українське зерно вивозять назад до Польщі або реекспортують як литовський товар, є безпідставними, заявив міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас, пише балтійське інформаційне агентство BNS.

За його інформацією, звинувачення польських фермерів на адресу Литви та Німеччини щодо реекспорту українського зерна до Польщі є недостовірними, оскільки ні литовська, ні німецька сторони не виявили жодних сигналів, які могли б свідчити про такі дії.

Навіцкас також повідомив, що домовився з міністром сільського господарства Польщі Чеславом Секерським про організацію прямого каналу обміну інформацією щодо пересування української агропродукції. Крім того, Литва додатково запросила інформацію з українсько-польського кордону щодо заявлених транспортних перевезень.

"Ми перевіримо, чи збігаються вони з нашими даними", - пообіцяв литовський міністр.

Радник президента Литви Ярек Неверович зі свого боку заявив, що польська влада на тлі загрози блокади литовсько-польського кордону зобов'язана гарантувати безпеку Сувалкського перешийка.

"Йдеться не лише про аспект, пов'язаний із сільським господарством. Сувалкський перешийок є чутливою територією не лише через транспорт (...). Це унікальне місце, де будь-яка дія може бути використана (на шкоду нам - ІФ-У). Я говорю про так звану гібридну діяльність", - пояснив він.

Невдоволення фермерів зрозуміле, зауважив Немерович, проте додав, що протести можуть проходити "красиво, впорядковано, раціонально й ефективно".

BNS повідомляє, що парламентський комітет Литви у сільських справах закликав президента та уряд обговорити плани польських фермерів щодо блокування з п'ятниці найбільшого переходу між Польщею та Литвою - Кальварія-Будзіско. Депутати Європарламенту закликали фермерів запобігти блокаді кордону.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція ліквідувала call-центр в Одесі, співробітники якого викрадали кошти з банківських рахунків іноземців

ЄС виділяє EUR4,5 млн на 65 проєктів для 324 українських науковців - Міносвіти

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і призначив голову обладміністрації

В Азербайджані зможуть відпочити 60 українських дітей

В Угорщині від ножового поранення загинув українець, підозрюваного у злочині затримали - МЗС України

Наказ Міноборони, що визначає придатність до військової служби, набуде чинності з 4 травня

Зеленський у Хмельницькому відвідав солдатів, які лікуються після поранень

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА