01:22 28.02.2024

Шостій людині висунуто обвинувачення у шпигунстві на користь РФ у Великій Британії

3 хв читати
Шостій людині висунуто обвинувачення у шпигунстві на користь РФ у Великій Британії

Шостій людині пред'явлено звинувачення в тому, що вона була частиною передбачуваного російського шпигунського угруповання, що діяло у Великій Британії. Тихомир Іванов Іванчев, 38-річний громадянин Болгарії з Актона, західний Лондон, був заарештований на початку цього місяця і постане перед Вестмінстерським магістратським судом у середу, повідомляє BBC.

Іванчева звинувачують у "змові з метою збору інформації, прямо або побічно корисної для ворога". П'ятеро інших громадян Болгарії мають постати перед судом у жовтні після пред'явлення їм обвинувачень у тому самому злочині.

46-річного Орліна Русєва з Грейт-Ярмута, Норфолк, 43-річного Бізера Джамбазова і 32-річну Катрін Іванову з Гарроу, північний захід Лондона, 32-річного Івана Стоянова із Грінфорда, захід Лондона, та 29-річну Ваню Габерову з Юстона, Лондон, було заарештовано в лютому 2023 року. Стверджується, що в період із серпня 2020 року по лютий 2023 року ними велося стеження за людьми і місцями, на які націлилася Росія.

В обвинуваченні, пред'явленому пану Іванчеву, стверджується, що він діяв разом із п'ятьма іншими обвинуваченими, людиною на ім'я Ян Марсалек та іншими невідомими. У ньому йдеться, що вони "вступили в змову... з метою отримання, збору, запису, публікації або передачі документів чи інформації, яка була розрахована або могла бути розрахована на те, щоб прямо або побічно бути корисною для ворога з метою, що завдає шкоди безпеці та інтересам держави".

Командер Домінік Мерфі з Контртерористичного командування поліції Лондона сказав, що пана Іванчева "ідентифікували й заарештували в результаті розслідувань, проведених після п'яти попередніх арештів у рамках цього розслідування". За словами поліцейських, після початкового арешту 7 лютого його випустили під заставу, а у вівторок йому висунули обвинувачення.

"Будиночок біля моря"

Пан Іванчев значиться власником лондонського декораторського бізнесу. Він зареєстрований як такий, що проживає за тими самими адресами, що й пані Габєрова, відзначений нагородами косметолог, яка керує салоном під назвою Pretty Woman у західному Лондоні.

Пан Стоянов, на прізвисько "Руйнівник", був любителем змішаних єдиноборств і виступав на змаганнях у Великобританії. Бізер Дзамбазов і Катрін Іванова жили як пара і керували громадською організацією для болгарських громадян, які проживають у Великій Британії.

Пан Русєв працював раніше у сфері фінансових послуг. Стверджується, що пан Русєв організовував і керував шпигунськими операціями осередку з Великої Британії. Стверджується, що такі операції проводилися у Великій Британії та Європі.

Так само стверджується, що операційним центром у цій країні для вчинення злочину шпигунства був нині закритий гостьовий будинок на приморському курорті Грейт-Ярмут, який займав пан Русєв.

Людині на ім'я Ян Марсалек обвинувачення у цій справі не пред'явлено, він найвідоміший як колишній операційний директор австрійської компанії Wirecard, якого оголосили в розшук у Німеччині після того, як його запідозрили в шахрайстві. Передбачається, що він покинув Німеччину 2020 року і зараз перебуває в Росії.

Стверджується, що пан Русєв отримував завдання з-за кордону від пана Марсалека.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вирушить з візитом на Близький Схід

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА