21:03 28.02.2024

Зеленський і прем'єр Північної Македонії підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України

2 хв читати
Зеленський і прем'єр Північної Македонії підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України

Президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Республіки Північна Македонія Талат Джафері в Тирані в межах саміту "Україна - Південно-Східна Європа" підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України, повідомляє пресслужба глави Української держави.

"Документ фіксує підтримку з боку Північної Македонії євроатлантичних прагнень України та запрошення нашої держави до НАТО, коли будуть відповідні умови", - ідеться в повідомленні прес-служби в середу ввечері.

Як повідомляється, також сторони підтвердили взаємну підтримку в процесі переговорів про вступ України та Північної Македонії до Європейського Союзу. У Спільній декларації також підтверджено намір продовжувати надавати Україні всебічне сприяння в боротьбі за повне відновлення територіальної цілісності.

Зокрема, у документі президент України та глава уряду Північної Македонії засудили звірства Росії проти українських людей та інфраструктури, включно з енергетичними об'єктами, школами, лікарнями та житловими будинками. Вони наголосили на необхідності негайного і повного виведення всіх російських військ з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

"Сторони визнали необхідність подальшого зміцнення обороноздатності України, зокрема надання нашій країні військової техніки та озброєння з метою стримування агресії Росії", - зазначено в повідомленні.

Крім того, у декларації вітається участь Північної Македонії в імплементації Формули миру України та фіксується зацікавленість в участі у відновленні української інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії.

Президент України та прем'єр-міністр Північної Македонії підтвердили важливість розслідування воєнних злочинів на території України, включно зі злочином агресії, та притягнення винних до відповідальності відповідно до норм міжнародного права. Також у декларації зафіксовано підтримку створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Лідери висловили бажання розвивати двосторонні та багатосторонні зв'язки та поглиблювати потенціал співпраці в різних сферах, зокрема в галузі оборони та безпеки.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА