14:26 04.03.2024

Україна дискутує з Бельгією щодо розподілу EUR1,7 млрд від заарештованих російських активів - Шмигаль

2 хв читати
Україна дискутує з Бельгією щодо розподілу EUR1,7 млрд від заарештованих російських активів - Шмигаль

Бельгія розблокувала EUR1,7 млрд доходів від російських активів, частина з яких піде на підтримку українських біженців, частина - на фінансування потреб України, дискусія про їх розподіл триває, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у понеділок.

"Доходи від використання російських активів є в Бельгії. Бельгія задекларувала, що вони отримали до бюджету, і це вже їхні доходи, EUR1,7 млрд. Ці EUR1,7 млрд розподілено частково на підтримку українських біженців у Євросоюзі, частково Бельгія готова профінансувати українські потреби, зокрема й оборонні", - сказав він на пресконференції в понеділок у Києві.

За словами Шмигаля, він і президент України Володимир Зеленський уже обговорювали це питання з прем'єр-міністром Бельгії Александером де Кроо під час візиту останнього до Києва.

"Безумовно, не всі деталі я можу зараз озвучити, але Бельгія готова нас потужно підтримати, зокрема й за ці гроші. Але, безумовно, ці гроші порівняно з EUR200 млрд, які заблоковані на рахунках у Бельгії, незначні", - зазначив прем'єр-міністр.

Він повідомив, що вже обговорював разом із де Кроо ефективність використання коштів від російських активів для підтримки українців усередині країни та поза нею, зазначивши, що це "дискусійне питання", робота над яким триватиме під час наступного візиту до Брюсселя.

"І цього року, я впевнений, ми частину цих грошей отримаємо для ефективного використання", - додав Шмигаль.

"Але загалом Бельгія готова разом із партнерами розглядати можливість конфіскації російських активів і передання їх Україні. Ось ці механізми ми якраз протягом року будемо опрацьовувати. Розпочнемо ми цю роботу з весняних зустрічей на базі МВФ і Світового банку у Вашингтоні й далі продовжуватимемо на всіх майданчиках, включно з нашою конференцією з відновлення в Берліні, я вважаю, що це має бути ключовою темою (...)", - резюмував прем'єр-міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА