22:36 18.03.2024

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

2 хв читати
ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та голови Офісу президента Андрія Єрмака з проханням вирішити проблему збільшення транспортування швидкопсувних товарів на кордоні з Польщею до семи днів.

"Через дії протестувальників по обидва боки очікувані терміни доставки збільшилися ще на додаткові 11 діб затримки для непродовольчої групи та 2-7 діб для продовольчої групи, особливо для швидкопсувних товарів. Ситуація залишається неврегульованою і непередбачуваною", - зазначила ЄБА в понеділок.

В асоціації зазначили, що дії протестувальників впливають на діяльність як експортерів, так і імпортерів. Серед компаній, які повідомляють про вплив протестів на їхню роботу, 66% ведуть експортну діяльність і 91% - імпортну.

Підкреслюється, що товари, які перевозяться вантажними автомобілями, часто мають обмежений термін придатності, тому будь-який простій призводить до значних фінансових втрат. За розрахунками асоціації, загальна сума збитків від початку страйків у перерахунку на одну компанію в середньому становить майже EUR700 тис. До того ж 98% опитаних Асоціацією компаній повідомляють про зростання цін на послуги транспортування.

Зазначається, що до проблем з польського боку додалися проблеми і з боку українських перевізників.

"Останнім часом вони блокують ввезені в Україну вантажі, зокрема, швидкопсувні товари (свіже м'ясо та риба, овочі та фрукти), безпосередньо після митної зони, практично на автошляхах. Блокуючи вантажівки, страйкарі не тільки завдають шкоди українським компаніям-імпортерам, а й шкодять європейським компаніям-виробникам", - констатували в ЄБА.

Асоціація наголосила на важливості забезпечення вільного руху товарів і вантажів через польсько-український кордон, зокрема, швидкопсувних товарів, а також військових і гуманітарних вантажів, палива.

У зв'язку з цим, вона звернулася до прем'єр-міністра та глави ОП з проханням про необхідність забезпечити першочерговий, безперешкодний доступ до перетину кордону швидкопсувними вантажами як з українського, так і з польського боку, визначивши для таких вантажів окрему справедливу чергу.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач минулого тижня хоча й висловив сподівання, що ситуація на польсько-українському кордоні може покращитися після міжурядових переговорів 28 березня, однак знову порадив перевізникам шукати та використовувати альтернативні маршрути.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА