09:48 21.03.2024

РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО в коротші терміни, ніж передбачалося - ISW

2 хв читати
РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО в коротші терміни, ніж передбачалося - ISW

Низка російських фінансових, економічних і військових показників свідчать про те, що РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО не в найближчому майбутньому, але, ймовірно, в коротші терміни, ніж спочатку припускали деякі західні аналітики, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

"Президент Польщі Анджей Дуда наголосив в інтерв'ю CNBC від 20 березня, що Путін активізує зусилля з переведення Росії на військову економіку з наміром мати можливість атакувати НАТО вже у 2026 або 2027 році, посилаючись на незазначені дослідження Німеччини. Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен заявив 9 лютого, що нові розвіддані відзначають те, що Росія може спробувати атакувати країну НАТО протягом трьох-п'яти років, що менше, ніж за звітною оцінкою НАТО за 2023 рік", - зазначають аналітики.

При цьому зазначається, що терміни відновлення значної російської звичайної військової загрози багато в чому залежать від фінансових ресурсів, які в РФ готові спрямувати на ці цілі. Також наголошується на спробах керівництва РФ створити умови для стабілізації довгострокового фінансового становища РФ за рахунок вищого рівня державних видатків, а Путін дає зрозуміти, що довгострокова фінансова стабільність РФ потребуватиме створення дискомфорту "деяким багатим силовикам-промисловцям". У зведенні наголошується, що "це частина російської фінансової та внутрішньої підготовки до потенційного майбутнього великомасштабного конфлікту з НАТО, а не лише до затяжної війни в Україні".

"Росія, схоже, не стикається з неминучою фінансовою кризою, а збільшення військових витрат стало найзначнішою зміною в російській бюджетній політиці, тому зусилля щодо забезпечення фінансового майбутнього Росії, найімовірніше, спрямовані на створення довгострокових умов, а не на вирішення нагальних фінансових проблем. Росія продовжує зусилля з обходу міжнародних санкцій, а Міжнародний валютний фонд підрахував, що ВВП Росії зросте на 2,6 відсотка у 2024 році, і повідомив, що у 2023 році ВВП Росії зростав швидше, ніж економіки всіх країн Великої сімки (G7)", - зазначають в ISW.

Також повідомляється, що збройні сили РФ продовжують проводити структурні реформи, щоб одночасно підтримати війну в Україні та водночас розширити можливості РФ у довгостроковій перспективі в рамках підготовки до потенційного майбутнього великомасштабного конфлікту з НАТО.

"ISW продовжує вважати, що Росії наразі бракує живої сили, військової інфраструктури та потенціалу навчання для належного укомплектування декількох абсолютно нових дивізій армійськими формуваннями до повної чисельності в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Однак такі реформи, скоріше, спрямовані на нарощування довгострокового військового потенціалу Росії щодо НАТО, а не на негайне створення та укомплектування нових формувань до рівня армії", - йдеться у зведенні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА