22:27 24.03.2024

Група ДТЕК втратила через атаку РФ 50% генерації, у неділю ввела екстрені відключення у Кривому Розі

2 хв читати

Група ДТЕК, найбільша приватна енергетична компанія України, в останню комплексну атаку Росії в ніч з 21 на 22 березня втратила 50% своїх потужностей, що генерують, такі результати оцінки втрат повідомив гендиректор компанії YASNO Сергій Коваленко.

"Група ДТЕК втратила 50% своїх потужностей, що генерують. Можна сказати вже офіційно цю інформацію. Ми всі знаємо, які пошкоджені були вузли і так далі", - сказав він в ефірі національного телемарафону.

Він зазначив, що за наявною інформацією на ранок неділі, майже всі області та всі міста України були вже загоєні, зокрема, у суботу світло повернули у всій Дніпропетровській області, а в неділю – на Одещину, хоча залишаються проблеми у Харкові, де були найбільші ушкодження від обстрілу.

Однак увечері Коваленко повідомив у Facebook, що було введено екстрені обмеження у Кривому Розі та районі за командою "Укренерго".

"Після останніх обстрілів енергосистема має знижену потужність і не витримує. Тому Укренерго дало команду обмежити споживання. Колеги розраховували, що впораються тільки за рахунок бізнесу, але цього не вистачило, треба обмежувати і населення. Енергетики працюють, щоб відновити постачання світла якнайшвидше", – зазначив гендиректор YASNO.

За його словами, на оцінку термінів та вартості відновлення потрібно ще кілька днів.

"З того, що я знаю за тими ж генеруючими потужностями ДТЕК, або з якихось розподільчих, я можу сказати, що відновлення займе не день, не тиждень і навіть не місяць, а займе місяці", - зазначив Коваленко.

Він пояснив такі серйозні проблеми від останньої російської атаки тим, що її було здійснено комплексно. "Били по двох частинах енергосистеми: по-перше, це генеруюча частина і, по-друге, це розподільна. Якщо почати з потужностей, що генерують, вразили кілька типів генеруючих потужностей, у тому числі був уражений гідрогенеруючий об'єкт ("ДніпроГЕС"). друге, дуже багато потрапили в так звані мережеві вузли, трансформатори та інше", - уточнив гендиректор YASNO.

Відповідаючи на питання про ефективність захисту, Коваленко заявив, що "коли ракета потрапляє зверху вниз у машзал або в інший об'єкт на територію ТЕЦ, там, звичайно, нічого не поробиш".

Водночас, за його словами, у якихось розподільних вузлах, які були частково сховані під землю та накриті на 100% бетонними куполами, є результатом інший.

Підсумовуючи, Коваленко наголосив, що нинішній стан об'єктів для відновлення гірший, ніж було минулого року, висловивши надію на допомогу міжнародної спільноти спільно з Міненерго.

"І нам, усім енергетикам, доведеться починати наново, але з гіршої позиції", - сказав гендиректор YASNO.

На його думку, коли прийде літо, може виникнути фізичний дефіцит електроенергії через брак генерації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА