12:12 26.03.2024

При створенні трибуналу щодо агресії важливо уникнути спекуляцій "трибунал України проти РФ" - генпрокурор

2 хв читати
При створенні трибуналу щодо агресії важливо уникнути спекуляцій "трибунал України проти РФ" - генпрокурор

Понад 40 країн Core Group працюють над юридичною моделлю трибуналу щодо злочину агресії, важливо уникнути спекуляцій щодо того, що це буде "трибунал України проти РФ", наголошує генеральний прокурор Андрій Костін.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, чи буде варіант трибуналу компромісним, оскільки очікується рішення щодо його юридичної моделі вже цього року, генпрокурор сказав: "Зрозумійте, не завжди рішення і відповіді приймаються швидко. Наразі понад 40 країн у Core Group працюють над юридичною моделлю трибуналу. І поки що зарано говорити, якою саме буде ця модель".

Водночас він нагадав, що навесні 2022 року стояло питання можливості створення трибуналу щодо агресії як такого. "Дуже важливо цінувати прогрес і досягнення. Шість місяців нам знадобилося у 2022 році тільки для того, щоб запевнити наших партнерів в необхідності цього трибуналу", - зазначив він.

Також Костін висловив упевненість у тому, що трибунал потрібен тільки тоді, коли він зможе досягти своєї цілі - притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво країни-агресора.

"Другий важливий елемент – трибунал має бути міжнародним за своєю природою, щоб уникнути спекуляцій, що це трибунал України проти РФ", - наголосив він.

За словами генпрокурора, злочин агресії ніколи не розслідувався з часів Нюрнберзького трибуналу. "Трибунали з того часу були сконцентровані на воєнних злочинах, злочинах проти людяності, злочину геноциду. Але ніхто навіть не намагався розслідувати злочин агресії!" - пояснив Костін.

Він додав, що модель трибуналу щодо агресії може бути потім використана в будь-якій країні світу, якщо виникне така сама ситуація. "Міжнародні партнери нам допомагають, тому що добре розуміють це", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА