19:36 02.04.2024

Обсяги продажу сільгоспземель в Україні в лютому зросли на 50% - KSE Агроцентр

2 хв читати
Обсяги продажу сільгоспземель в Україні в лютому зросли на 50% - KSE Агроцентр

В Україні в лютому 2024 року було укладено 9,6 тис. угод купівлі-продажу земель сукупним обсягом 22,0 тис. га, що на 50% більше, ніж у січні цього року, наголошується в аналітичному огляді ринку земель в Україні, підготовленому Київською школою економіки (KSE Агроцентр) спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (USAID Агро).
За інформацією аналітиків, попередній максимум купівлі-продажу сільгоспземель після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну було зафіксовано в грудні 2023 року, коли було укладено 8,2 тис. угод обсягом 19,8 тис. га. Лідерами ринку земель із початку 2024 року є Полтавська (3,7 тис. га), Дніпропетровська (2,7 тис. га) і Кіровоградська (2,0 тис. га) області.
"З моменту відкриття ринку земель для юридичних осіб 266 компаній скористалися правом купівлі сільськогосподарської землі, з яких 223 компанії придбали принаймні одну ділянку в лютому 2024 року. Загалом активність юридичних осіб на ринку зростає. Якщо, відповідно до уточнених даних, у січні юрособи придбали 507 ділянок сукупною площею 1,5 тис. га, то в лютому юрособи придбали вже 1,2 тис. земельних ділянок сільськогосподарського призначення сукупною площею 3,5 тис. га. Отже, частка участі юридичних осіб на ринку сільгоспземель у лютому становила 15,8%, проти 10,3% у січні 2024 року", - наголошується в дослідженні.
Переважна більшість земель, придбаних юридичними особами за перші два місяці 2024 року, - це колишні підмораторні землі. 40% від сукупної площі ділянок, проданих від початку цього року, розташовані в Полтавській області. До трійки регіонів-лідерів за активністю юросіб входять прифронтові Сумська (10%) і Харківська (7%) області.
Ціни купівлі-продажу сільськогосподарських земель зберігають стабільність. Середньозважена ціна гектара в лютому 2024 року становила 41,6 тис. грн проти 41,7 тис. грн/га в січні 2024 року, а середньозважена ціна гектара земель для ведення товарного сільгоспвиробництва становила 42,5 тис. грн проти 42,2 тис. грн/га в січні, уточнили дослідники.
Водночас у 50% транзакцій за участю фізичних осіб ціна продажу сільгоспземель не перевищувала нормативної грошової оцінки більш як на 0,9%, тоді як в угодах, укладених юридичними особами, у 50% випадків ціна угоди перевищувала її більше ніж на 50%.
"Така розбіжність може свідчити або про те, що юрособи готові платити вищу ціну за сільськогосподарські землі, або про те, що юрособи більш мотивовані відображати реальну ціну угоди в офіційних документах, замість зазначення мінімально допустимої ціни з доплатою різниці в готівковій формі", - резюмував експерт KSE Агроцентр Роман Нейтер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА